Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Απαράδεκτη η κυβερνητική πολιτική

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη

Την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς καταγγέλλει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη και ληστρική».

Ο Σταύρος Σκοπελίτης αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί στο νησί της Λέσβου η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει αυθαίρετα και παράνομα εκτός επιδότησης 25.581 τόνους σε 17 ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας, τόνισε ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω:

«Είναι γνωστό ότι η παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2000-2001 ήταν περίπου στο 60-70% της δυναμικότητας του λεσβιακού ελαιώνα. Συγκεκριμένα ο ελαιώνας μας έχει τη δυνατότητα σε μία καλή παραγωγική χρονιά να πλησιάσει ή να ξεπεράσει τους 40 χιλιάδες τόνους.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς σαν αποτέλεσμα αυτής της μέσης παραγωγής να μην υπήρχαν φέτος «ασυμβίβαστες» ποσότητες λαδιού και «ασυμβίβαστοι» ελαιοπαραγωγοί.

Ομως προς δόξα της κυβερνητικής πολιτικής, το 50% των ελαιοπαραγωγών μας χαρακτηρίστηκαν σαν «ασυμβίβαστοι», αφού εξαιρούνται από την επιδότηση 1.100 τόνοι ελαιολάδου.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν η παραγωγή δεν ήταν στα επίπεδα που αναφέραμε, αλλά ο λεσβιακός ελαιώνας έδινε παραγωγή 35-400 χιλιάδες τόνους.

Τότε το 50% αυτής της παραγωγής θα θεωρούνταν σαν "ασυμβίβαστη". Γίνεται καθαρό λοιπόν και μέσα από αυτή την εξέλιξη, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει την ελαιοπαραγωγή και να χτυπήσει το εισόδημα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών του τόπου μας.

Ευθύνη γι' αυτό έχουν και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των αγροτών μας, όπως και οι δικοί μας της ΕΑΣΛ, που αντί να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση, την αποδέχονται και απλά παζαρεύουν, αν το πρόστιμο που μας βάζουν θα είναι της τάξης του 5 ή του 6%.

Εμείς καταγγέλλουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όλους εκείνους τους συνδικαλιστές και συνεταιριστές που με αυτή τη στάση τους και με τα παζάρια τους, τη στηρίζουν».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης την εκβιαστική πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, όσον αφορά την καταβολή της προκαταβολής της επιδότησης, τονίζοντας ότι αν οι παραγωγοί δεν αποδεχτούν την περικοπή που έγινε στην παραγωγή τους, τότε δεν παίρνουν την επιδότηση μέχρι να εξεταστεί η ένστασή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ