Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «ΜΗΤΕΡΑ»
Αναστέλλει τη λειτουργία του το Τμήμα Υποδοχής Βρεφών λόγω έλλειψης προσωπικού

Παρατείνεται η ήδη πολύμηνη παραμονή απροστάτευτων παιδιών σε δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια

Μέχρι και τις 10 Οκτώβρη αναστέλλει τη λειτουργία του το Τμήμα Υποδοχής της Βρεφοκομικής Υπηρεσίας του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα», με απόφαση της διοίκησης του Κέντρου και τη δικαιολογία της χορήγησης των καλοκαιρινών αδειών και ρεπό προς τους εργαζόμενους.

Η αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος θα έχει αποτέλεσμα να παραταθεί παραπέρα η ήδη παρατεταμένη παραμονή βρεφών και μικρών παιδιών στα δημόσια μαιευτήρια και τα νοσοκομεία.

Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι μιλούν για ενδεχόμενη συγχώνευση, καθώς είναι η μόνιμη «λύση» που προβάλλεται κάθε φορά που προκύπτει θέμα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προς κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

Μάλιστα, η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ), επιχειρώντας να δικαιολογηθεί και να «αθωώσει» τον εαυτό της για την απαράδεκτη κατάσταση στο «Μητέρα», αναφέρει ότι «είναι επαναλαμβανόμενη πρακτική της διεύθυνσης και των ΔΣ να αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος Βρεφών και έχει συμβεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν επί άλλων διοικήσεων».

Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναφέρει ότι «η αναλογία του προσωπικού είναι εννέα βρεφονηπιοκόμοι για 11 παιδιά, γεγονός που καταδεικνύει ότι όχι μόνο δεν είναι εκτεθειμένα παιδιά και βρέφη σε οποιοδήποτε κίνδυνο, αλλά αντιθέτως τους παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα».

Τι δεν λέει όμως η κυβέρνηση; Οτι το σύνολο των 9 βρεφονηπιοκόμων πρακτικά αντιστοιχεί σε 2 εργαζόμενους στη βάρδια για 11 βρέφη και παιδιά μέχρι τις 9 το βράδυ και έναν εργαζόμενο από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Επομένως, όχι μόνο δεν τους παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα και ασφάλεια, αλλά είναι αδύνατο να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε βρέφη και παιδιά διαφορετικών ηλικιών από έναν ή 2 εργαζόμενους.

Μάλιστα, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως κοσμογονία το γεγονός ότι «στις 10 Ιουνίου 2019 προστέθηκαν στη δύναμη των βρεφονηπιοκόμων άλλοι τρεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 69 άτομα, μαζί με την προϊσταμένη τους». Ακόμη και οι 3 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν όμως, είναι επικουρικοί που πρόκειται να απολυθούν το επόμενο διάστημα. Το προσωπικό παραμένει ελάχιστο - προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν από το 2007! - και δουλεύει μέχρι και 12 μέρες σερί χωρίς ρεπό. Σήμερα η διοίκηση του «Μητέρα» χρωστάει στους εργαζόμενους πάνω από 4.500 ρεπό...

Πάλη για ενιαίο δημόσιο φορέα και πλήρως στελεχωμένες δομές για το απροστάτευτο παιδί

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κατάσταση που βιώνουν, όπως και στους ισχυρισμούς που επιχειρούν να την «κουκουλώσουν».

Η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, εργαζόμενη στο «Μητέρα», εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΚΚΠΠΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Το κλείσιμο του Τμήματος Υποδοχής Βρεφών, το οποίο καταψήφισα ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, είναι ένας "κρίκος στην αλυσίδα" που "σφίγγει" όλο και περισσότερο γύρω από το Ιδρυμα, τους εργαζόμενους, αλλά προπάντων το παιδί χωρίς οικογένεια.

Χρόνια τώρα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και με τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται δημόσιες δομές προστασίας του παιδιού, με την υποχρηματοδότηση, το ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων, το κλείσιμο τμημάτων, την αποσάθρωση των όποιων δημόσιων δομών για την υιοθεσία και αναδοχή, αφήνοντας το παιδί χωρίς οικογένεια εκτεθειμένο σε κινδύνους.

Ερμαιο στα χέρια ΜΚΟ που πουλάνε φιλανθρωπία, ενώ οι μαιευτικές, αλλά και οι παιδιατρικές κλινικές, όπως του "Παίδων", είναι γεμάτες από παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα υγείας, αλλά παραμένουν εκεί, επειδή δεν υπάρχουν δημόσιες δομές να πάνε.

Η λύση είναι ένας δημόσιος πανελλαδικός φορέας, που θα έχει στην ευθύνη του το απροστάτευτο παιδί, με τις ανάλογες δομές για κάθε ηλικία. Αυτός ο φορέας θα έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την υιοθεσία και την αναδοχή. Θα λειτουργεί με σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα, πλήρως στελεχωμένος, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσουν, όπως πάντα, και μετά τις εκλογές, στον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου σύμβασης, να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες στο "Μητέρα", στο Αναρρωτήριο Πεντέλης και στα άλλα κέντρα για το παιδί, πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org