Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ - ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συνεχίζουν τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

Με στάσεις εργασίας, απεργιακές κινητοποιήσεις, Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις συνεχίζεται η μάχη που δίνουν επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, με αίτημα αιχμής την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με όρους που αντιστοιχούν στις ανάγκες των εργαζομένων.

Στη «Mellon Contact Services»

Στη «Mellon Contact Services», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες και πάλι με επιτυχία στάση εργασίας, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ενώ έχουν ήδη κάνει πρόσφατα επτά μέρες απεργία.

Με την εργοδοσία να συνεχίζει να απορρίπτει το βασικό τους αίτημα για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους (η ισχύουσα λήγει σε δύο μέρες και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς), οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάνουν νέες στάσεις εργασίας, σήμερα (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη, σε ώρες που θα αποφασίσει το Σωματείο.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο αποκαλύπτει και στιγματίζει τις προσπάθειες της εργοδοσίας να διαιρέσει τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποδυναμώσει τους αγώνες τους.

«Την αξιοπρέπεια και την ενότητά μας δεν τους την χαρίζουμε», σημειώνει, «είναι βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα "φαγωθούμε" μεταξύ μας, θα σπάσουμε την ενότητά μας και θα τσακωθούμε για τα ψίχουλα που μας δίνουν. (...) Στην καλύτερη περίπτωση μας καλούν να επιλέξουμε με ποιον τρόπο θα μοιραστούμε οι εργαζόμενοι μεταξύ μας τα 10 ευρώ το μήνα που μας δίνουν! Στη χειρότερη περίπτωση μας βάζουν να διαλέξουμε με ποιον τρόπο θα χάσουμε. Δηλαδή, αν θα τα βγάλουν οι "παλιοί" από την τσέπη τους για να τα δώσουν στους "νέους" ή αν θα τα βγάλουν "παλιοί" και "νέοι" από την τσέπη τους για να τα δώσουν σε μια πολύ μικρή μερίδα συναδέλφων που έχουν πτυχίο. Σε κάθε περίπτωση αφήνουν ανέγγιχτα τα κέρδη τους και συνεχίζουν να απορρίπτουν τα αιτήματα των εργαζομένων. Δεν θέλουν Συλλογική Σύμβαση, δεν θέλουν εργαζόμενους με δικαιώματα. (...) Συνάδελφοι, τώρα πρέπει να κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά. Να τους δείξουμε για άλλη μια φορά ότι απέναντί τους έχουν όλους τους εργαζόμενους με το Σωματείο τους».

Στην «PD Solutions»

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι της PDS («PD Solutions» - θυγατρική της Πειραιώς) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία την Τετάρτη 3 Ιούλη, καθώς και σε αυτήν την επιχείρηση η εργοδοσία και στις τρεις συναντήσεις που έχει κάνει με το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, απορρίπτει το αίτημά τους «για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες».

Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται με καθεστώς «ενοικίασης» από τις εταιρείες «Mellon» και «Teleperformance».

Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν το κλαδικό Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή στην PDS είναι το εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω τα δουλεμπορικά από την PDS. Αμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους. Κανείς κάτω από 751 βασικό μισθό. Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 15 λεπτά για κάθε δύο ώρες εργασίας. Πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι μόνο τις ανάγκες της PDS. Καμία μητέρα να μην εργάζεται Σαββατοκύριακο κ.ά.

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν καθημερινά τις στάσεις εργασίας και τις κινητοποιήσεις μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, στην κατεύθυνση αναπλήρωσης των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

Στέκονται ενωμένοι και συσπειρωμένοι απέναντι στην εργοδοτική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την επιβολή διαθεσιμότητας δύο βδομάδων στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και τις απειλές για οικονομική εξόντωση των μελών του Σωματείου μέσω της διεκδίκησης «διαφυγόντων κερδών», λόγω των κινητοποιήσεων.

Σήμερα το Σωματείο των εργαζομένων της ΣΙΔΕΝΟΡ θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να κάνει γνωστό το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους και να καταγγείλει την επίθεση της εργοδοσίας.

Ναυτεργάτες: Προετοιμασία για την απεργία στις 3 Ιούλη

Με 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 3 Ιούλη, οι ναυτεργάτες απαντούν στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, των οποίων οι Ενώσεις είτε αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019 είτε προβάλλουν απαράδεκτους όρους για την υπογραφή, όπως η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν την οργάνωση και τη συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα στα χέρια τους και να διεκδικήσουν: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία. Κατάργηση του ν. 4150/2013, οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org