Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Αγωνίζονται για ΣΣΕ, μέτρα προστασίας στην εργασία, ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά

Τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την εργοδοτική ασυδοσία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Βουλή
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Βουλή
Καθολικά συμμετείχαν χτες οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στην παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι, με αιχμή την προστασία της ζωής και της ασφάλειάς τους στη δουλειά, διεκδικώντας να κηρυχτεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους, καθώς, πέρα από το μεροκάματο και το ωράριο, περιέχει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που πρέπει να πάρει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς για να σταματήσουν να μετρούν νεκρούς και σακατεμένους.

Την κινητοποίηση αποφάσισαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης.

Μαζική αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη Ζώνη και των δύο σωματείων έκανε στη 1 το μεσημέρι παρέμβαση στη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια αυτής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι που τροφοδοτεί την επιθετικότητα εργολάβων και εφοπλιστών για να μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, εδώ και πάνω από ένα χρόνο αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική τη ΣΣΕ στη Ζώνη, αλλά και να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων για την ουσιαστική λειτουργία των 5μελών μεικτών Επιτροπών Ελέγχου.

Σε αυτό ακριβώς το έδαφος, μόνο από τις 20 Μάη έως χτες στη Ζώνη έχουν καταγραφεί ένας τραγικός θάνατος εργαζόμενου, τρία εργατικά «ατυχήματα», έκρηξη σε τουριστικό πλοίο και πυρκαγιά σε «δελφίνι».

Ολομέτωπη η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου

Παράλληλα, μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου αξιοποίησαν την πανελλαδική στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) που είχε κηρύξει για χτες η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΜ) για να περιοδεύσουν σε επιχειρήσεις μετάλλου (σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και αλλού), αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης νέων αγώνων, με διεκδικητικό πλαίσιο που να αφορά την προστασία της ζωής των εργαζομένων, συνολικά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Στην αντίπερα όχθη, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στη διοίκηση της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη στάση εργασίας για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η στάση εργασίας κηρύχτηκε από την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΟΕΜ, «παραμονές των εκλογών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, χωρίς προετοιμασία», ενώ «για χρόνια ήταν άφαντη από τους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου».

Και αυτό όταν, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της διοίκησης της Ομοσπονδίας με την βουλευτή του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια Διαμάντω Μανωλάκου, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή, η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο από την εργοδοσία κλιμακώνεται διαρκώς.

Στις διαθεσιμότητες σε βάρος των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ», στο προωθούμενο «λουκέτο» στη «Frigoglass», στην απληρωσιά και αβεβαιότητα σε βάρος των εργαζομένων των ναυπηγείων, στις αντεργατικές εξελίξεις σε «Χαλυβουργική», ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ κ.ο.κ., προστίθεται και η ανακοίνωση της γερμανικής πολυεθνικής «Bosch» ότι η «ΠΙΤΣΟΣ» κλείνει το 2020, με 500 εργαζόμενους να μένουν στο δρόμο...

Η ελπίδα είναι στους οργανωμένους, μαζικούς, επίμονους αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ

Η Δ. Μανωλάκου ανέφερε στην αντιπροσωπεία τις αδιάκοπες προσπάθειες του ΚΚΕ να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, μέσα και έξω από τη Βουλή, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία της ζωής, της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη Ζώνη, ακόμα και αυτή η πρωτοβάθμια μονάδα Υγείας που αφορούσε την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένους εργάτες, σήμερα κλείνει γιατί λήγει η σύμβαση του επικουρικού γιατρού! «Δεν είναι μόνο η πρόληψη στους χώρους δουλειάς, αλλά δεν παίρνουν μέτρα ακόμα και για να σώσεις μια ζωή», σχολίασε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μετρήσουν ποιοι είναι στο πλευρό τους και ποιοι εναντίον τους και πρόσθεσε: «Γι' αυτό ζητάμε την ενίσχυση του ΚΚΕ, για να μπορούμε από καλύτερες θέσεις να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων, να οργανώνουμε την πάλη τους», γιατί, όπως έχει αποδειχτεί, «η ελπίδα για τους εργαζόμενους είναι στους μαζικούς, οργανωμένους, επίμονους αγώνες».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org