Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Βόρεια Κορέα ο Πρόεδρος της Κίνας

Με φόντο την πολύπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και τις πυκνές εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποδέχεται τον Κινέζο Πρόεδρο (αριστερά), σε πλάνα που διένειμε η κινεζική κρατική τηλεόραση
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποδέχεται τον Κινέζο Πρόεδρο (αριστερά), σε πλάνα που διένειμε η κινεζική κρατική τηλεόραση
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-

Η Κίνα θα διεκδικεί όλο και πιο αποφασιστικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κορεατική Χερσόνησο και παρακολουθώντας στενά τις παρεμβάσεις άλλων ισχυρών κέντρων θα προσαρμόζει ολόπλευρα το σχεδιασμό της, για να υπερασπιστεί τις δικές της προτεραιότητες στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Αυτό επιβεβαίωσε η διήμερη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε χτες στη Βόρεια Κορέα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η πρώτη Κινέζου ηγέτη στη χώρα μετά από 14 χρόνια. Τον Σι καλωσόρισε στη χώρα και στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε δρόμους από όπου πέρασε η κινεζική αντιπροσωπεία για να φτάσει στην έδρα της κυβέρνησης για τις επίσημες συναντήσεις.

Με φόντο την πολύπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και ενώ οι πρώτες διεκδικούν όλο και ενεργότερο ρόλο και στο Κορεατικό, μεταξύ άλλων εξετάζοντας νέα Σύνοδο με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, ο Σι τόνισε ότι το Κορεατικό είναι ζήτημα «ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμο» και υπογράμμισε ότι η κατάσταση χρειάζεται να καθοδηγηθεί με βάση στρατηγικές και μακροπρόθεσμες προοπτικές, αλλά και διατηρώντας αποτελεσματικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με το ιδιαίτερα εκτενές ρεπορτάζ του κινεζικού κρατικού πρακτορείου «Σινχουά», ο Σι τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια στη Βόρεια Κορέα για να χειριστεί τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, αλλά και για να παίξει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στην αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της περιοχής.

Από τη μεριά του ο Κιμ είπε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα του έχει λάβει πολλά μέτρα για να αποφευχθούν οι εντάσεις και για να ελεγχθεί η κατάσταση στη Χερσόνησο, αλλά δεν έχει λάβει θετικές απαντήσεις από την άλλη πλευρά. «Φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ, ο Κιμ σημείωσε ότι η Πιονγιάνγκ επιθυμεί να δείξει υπομονή και προσδοκά πως η άλλη πλευρά θα συνεργαστεί μαζί της για την εξεύρεση λύσεων που ανταποκρίνονται στις «ανησυχίες» και των δύο και θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα μέσα από το διάλογο.

Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Σι χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή» τη φιλία των δύο χωρών, με μακροπρόθεσμες και γενικότερες προοπτικές οι οποίες - υποστήριξε - δεν θα αλλάξουν εξαιτίας μεταβολών στη διεθνή κατάσταση. Μίλησε για «νέα ιστορική περίοδο» στην οποία εισήχθησαν οι διμερείς σχέσεις και επέμεινε ότι πρέπει να δυναμώσουν, με φόντο τις σύνθετες και βαθιές αλλαγές στο διεθνές και περιφερειακό σκηνικό.

Από τη δική του πλευρά, ο Κιμ δήλωσε ότι η επίσκεψη του Σι βοηθά στην επιθεώρηση και ανασκόπηση των 70χρονων σχέσεων των δύο χωρών και στην αντιμετώπιση του μέλλοντός τους.

Να σημειωθεί ότι Κίνα και Βόρεια Κορέα θεωρούνταν τις προηγούμενες δεκαετίες πολύ στενοί εταίροι, ενώ το Πεκίνο παραμένει ο στενότερος οικονομικός «αιμοδότης» της Πιονγιάνγκ, που άλλωστε χωρίς τη «συμβολή» του δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες των κυρώσεων (από ΟΗΕ, ΕΕ κ.ά.) για την ανάπτυξη βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Βόρεια Κορέα έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία. Η τελευταία είναι από τις λίγες δυνάμεις που πρωτοστατούν στην άρση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ προτού λυθεί το Κορεατικό, με επιμονή που δεν διακρίνει π.χ. την Κίνα.

Ενδεικτικές των αναδιατάξεων που εξετάζονται είναι και οι δύο Σύνοδοι Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι οποίες αναδεικνύουν επίσης την αποφασιστικότητα με την οποία η Ουάσιγκτον θέλει να «στερεώσει» τα συμφέροντά της σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού - Ινδικού Ωκεανού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Πιονγιάνγκ ο Ρώσος αναπληρωτής υπ. Αμυνας(3/7/2019)
Στη Βόρεια Κορέα ο Πρόεδρος της Κίνας(22/6/2019)
Προετοιμάζεται νέα συνάντηση κορυφής με τις ΗΠΑ(16/1/2019)
Νέα συνάντηση των δύο ηγετών στην Πιονγιάνγκ(19/9/2018)
Στην Πιονγιάνγκ βρέθηκε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ(10/5/2018)
Συνάντηση ηγετών Κίνας - Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο(29/3/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org