Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεκδικώντας «αναβαθμισμένη» στρατιωτική και οικονομική παρουσία

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο Βλ. Πούτιν

Copyright 2019 The Associated

ΜΟΣΧΑ.--

Την «αναβαθμισμένη» οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας πρόβαλε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την «ανοιχτή γραμμή με τους πολίτες» που έχει καθιερώσει κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, προωθώντας τον ηγετικό ρόλο που διεκδικεί η Ρωσία στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική «σκακιέρα».

Η Ρωσία διατηρεί ηγετικές θέσεις στην ανάπτυξη σύγχρονων όπλων, παρά το γεγονός ότι «μειώνει τις στρατιωτικές της δαπάνες», που ήταν στα ύψη τα προηγούμενα χρόνια, ισχυρίστηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία: Από το 3,4% του ΑΕΠ το 2017 έπεσε στο 3% το 2018 και στο 2,87% του ΑΕΠ το 2019... Διαφήμισε, για ακόμη μια φορά, τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα και τους υπερηχητικούς πυραύλους και σημείωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται στην 7η θέση των στρατιωτικών δαπανών πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πιθανότητα να συζητήσει κάποια στιγμή με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και διμερών σχέσεων. «Εχουμε πολλά να πούμε στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας, του αφοπλισμού, καθώς λήγει σύντομα η Συνθήκη New START. Επίσης, έχουμε να συζητήσουμε για τις διακρατικές σχέσεις σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας», είπε ο Πούτιν.

Παράλληλα, «παραδέχτηκε» ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού είναι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα ή και φτώχεια, λέγοντας υποκριτικά ότι το ιεραρχεί ως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Ισχυρίστηκε πως η «αναδιάρθρωση» της ρωσικής οικονομίας, με βάση τα Εθνικά Σχέδια, στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ρωσικών ομίλων σε παγκόσμιο επίπεδο (ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, υποδομές κ.ά.) και ότι αυτή θα φέρει υποτίθεται ευημερία στον ρωσικό λαό.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ακόμη ένα χρόνο, στο όνομα της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία και της σύγκρουσης στην Ανατ. Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για την αναποτελεσματικότητά τους και τόνισε: «Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυρώσεις "κόστισαν" από το 2014 στη Ρωσία 50 δισ. δολάρια σε χαμένες ευκαιρίες, στην ΕΕ 240 δισ. δολάρια, οι ΗΠΑ έχασαν 17 δισ. δολάρια - αν και ο μεταξύ μας κύκλος εργασιών είναι μικρός - και η Ιαπωνία 27 δισ. δολάρια». «Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» των αντιθέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τη στάση που πρέπει να έχει η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, ο Πούτιν σημείωσε ότι λόγω των κυρώσεων, οι χώρες της ΕΕ χάνουν τη ρωσική αγορά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org