Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Στην τελική ευθεία για την αντικατάσταση της Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα μέλη των Βρετανών Συντηρητικών καλούνται μέσα στις επόμενες βδομάδες να επιλέξουν τον επόμενο ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του νυν, Τζέρεμι Χαντ, με τις ενδοαστικές κόντρες να παραμένουν αμείωτες και το πολιτικοοικονομικό σκηνικό ρευστό.

Οι τελευταίες ψηφοφορίες, από τις οποίες προέκυψαν οι δύο τελικοί υποψήφιοι, ανέδειξαν τον Τζόνσον πρώτο με 160 ψήφους σε σύνολο 313 Συντηρητικών βουλευτών και τον Χαντ δεύτερο με 77 ψήφους. Ο νικητής θα γίνει γνωστός τέλη Ιούλη, μέσα από τη μακρά διαδικασία ψηφοφορίας των περίπου 160.000 εγγεγραμμένων μελών του Συντηρητικού Κόμματος. Θα αντικαταστήσει έτσι την απερχόμενη αρχηγό του κόμματος και πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που συνάντησε δυσκολίες στην υπόθεση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε τους διεκδικητές της αρχηγίας των Συντηρητικών ότι σε περίπτωση Βrexit (με ή χωρίς συμφωνία με την ΕΕ) η χώρα «θα κινδυνεύσει να κατατμηθεί» και να χάσει τη Σκοτία, ενώ ο επόμενος πρωθυπουργός δεν θα έχει στη διάθεσή του τα απαιτούμενα κεφάλαια για να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται. Ο Χάμοντ, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα του 2016, προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει για την οικονομία της χώρας του ένα Brexit δίχως συμφωνία.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,75% και προειδοποίησε ότι ο συνδυασμός των γενικότερων ανησυχιών για το Brexit με τις «διεθνείς εμπορικές εντάσεις» έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καπιταλιστική ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ