Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αιχμές Μοάλεμ κατά Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πεποίθηση ότι «σύντομα» θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιπες περιοχές της Συρίας που σήμερα είναι υπό τον έλεγχο τρομοκρατών, εξέφρασε χτες ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, σε συνέντευξη που έδωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Μαγιαντίν».

«Δεν επιτεθήκαμε ποτέ σε κανέναν! Θέλουμε να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας. Η τρομοκρατία θα τελειώσει πολύ σύντομα», τόνισε ο Μοάλεμ. Σε επόμενο σημείο σχολίασε τη δράση δυνάμεων του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα πως «δεν θα καταλήξουμε σε στρατιωτικές συγκρούσεις με την Τουρκία». «Το θέμα αυτό είναι διαφορετικό από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Συρία «γιατί δεν είμαστε στο Μεσαίωνα». Ερωτηθείς για την πιθανότητα συμμετοχής Τούρκων αξιωματούχων πιθανώς ως «παρατηρητών» σε επόμενους γύρους ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που είναι γνωστές ως «διαδικασία της Αστάνα» εμφανίστηκε, εμμέσως πλην σαφώς, αντίθετος. «Αυτό είναι δική τους υπόθεση και απόφαση... Εμείς σχετιζόμαστε με Ρώσους φίλους και Ιρανούς αδελφούς και δεν αντιμετωπίζουμε την τουρκική πλευρά», είπε με νόημα. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να καταγγείλει τη στάση δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν, όπως είπε, την εφαρμογή αποφάσεων που λαμβάνονται στη διαδικασία της Αστάνα και οι οποίες σχετίζονται με την εξεύρεση πολιτικής λύσης τερματισμού του πολέμου.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα τόνισε πως το Πεκίνο παίζει εποικοδομητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη Συρία, ιδιαίτερα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι ο ρόλος της Κίνας είναι θετικός και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Το ίδιο 24ωρο στο Λονδίνο, η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών, Αντριου Μάρισον, που, ως αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, είχε καλέσει τη Ρωσία και τη Συρία να σταματήσουν «τις αεροπορικές επιδρομές σε αμάχους στο Ιντλίμπ». Στην ανακοίνωση καλείται η βρετανική κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τη ρητορική των κατηγοριών» και να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξάλειψη της τρομοκρατίας και στην εγκαθίδρυση της ειρήνης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συριακού και ρωσικού στρατού στο Ιντλίμπ είναι απάντηση στις προβοκάτσιες και επιθέσεις «τρομοκρατών» σε υποδομές αμάχων και άοπλο πληθυσμό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org