Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
Τριβές ΗΠΑ - Κίνας για τις στρατιωτικές βάσεις

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.--

Αξιωματούχοι της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (ΑFRICOM) κατηγόρησαν χτες την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες» και συμπεριφορές σε βάρος των Αμερικανών στρατιωτικών που υπηρετούν στην αμερικανική στρατιωτική βάση «Λεμονιέ» (στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής), η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε κινεζική στρατιωτική βάση.

Η υποναύαρχος Χάιντι Μπεργκ, διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών της AFRICOM, κατηγόρησε την Κίνα πως επιχείρησε να περιορίσει «τον διεθνή εναέριο χώρο» πέριξ του Τζιμπουτί και «να εμποδίσει αεροσκάφη» να πετούν πάνω από την κινεζική βάση που βρίσκεται δυτικά της αμερικανικής στο πρώην γαλλικό στρατόπεδο «Λεμονιέ», κάνοντας μεταξύ άλλων χρήση ακτίνων λέιζερ σε βάρος Αμερικανών πιλότων και έναντι αμερικανικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. Κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι επιχείρησε «να αποκτήσει πρόσβαση» στο «Λεμονιέ».

Η Κίνα με τη σειρά της έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ στην περιοχή και για τις χαμηλές πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στην κινεζική βάση.

Η αμερικανική βάση στο «Λεμονιέ» άνοιξε το 2001, σε έκταση 88 στρεμμάτων, και έχει περίπου 4.000 στρατιωτικούς. Το 2006 επεκτάθηκε κατά άλλα 500 στρέμματα.

Η δε κινεζική βάση λειτουργεί από το 2016 και διαθέτει περίπου 1.000 στρατιωτικούς σε έκταση 90 στρεμμάτων.

Στο Τζιμπουτί, που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής, εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν στρατιωτικές βάσεις και οι Γαλλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org