Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προεκλογικά θυμήθηκαν και τη Μακρόνησο...

Διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων της Μακρονήσου εξήγγειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω προεκλογικής περιόδου («Αυγή», 12/6/2019). Γεγονός που δείχνει ότι από την προεκλογική ψηφοθηρία και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί «προόδου» και «συντήρησης» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δεν γλίτωσε ούτε ο ιστορικός τόπος μαρτυρίου των χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, η Μακρόνησος.

Ο χρόνος και ο τρόπος που γίνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται καθαρά για μια βαρύγδουπη ψηφοθηρική εξαγγελία, αφού η κατεδάφιση θα μπορούσε να είχε εξαγγελθεί και ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Αλλωστε, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή», η απόφαση της κατεδάφισης έχει παρθεί εδώ και δυο χρόνια. Το δε κόστος του έργου το εκτιμούν στα 230.000 ευρώ.

Αλήθεια, για ένα τέτοιο ποσό - που στην πραγματικότητα είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τον πακτωλό χρημάτων που δίνονται από τον προϋπολογισμό και τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα - απαιτείται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για να προχωρήσει;

Επίσης, η αποσφράγιση του διαγωνισμού γίνεται στις 18/7, μετά δηλαδή τις βουλευτικές εκλογές και με περιθώριο εκτέλεσης του έργου μέχρι τα τέλη του 2021!

Το ζήτημα των παράνομων κτισμάτων και της κατεδάφισής τους είναι ένα πάγιο αίτημα που διαχρονικά διεκδικεί η ΠΕΚΑΜ, έχοντας αναπτύξει πολύμορφο αγώνα. Το πάγιο αυτό αίτημα, μέρος της πραγματοποίησης όλων των αναγκαίων και απαραίτητων έργων για να αναδειχθεί η Μακρόνησος ως Ιστορικός Τόπος, το έχει θέσει σε όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα μπορούσε να έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου μέσα στη διάρκεια της τετραετούς θητείας της.

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επανειλημμένα στο υπουργείο Πολιτισμού την αναγκαιότητα να προχωρήσει στην προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών και έργων για την ανάδειξη της Μακρονήσου ως Ιστορικού Τόπου, ως το υπουργείο που έχει την ευθύνη της υλοποίησης του έργου σε συντονισμό ενεργειών με συναρμόδια υπουργεία, όπως π.χ. το Περιβάλλοντος.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ροκάνισε το χρόνο μιας τετραετίας για να δώσει στη δημοσιότητα μία απόφαση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, που δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεσή της.

Ολα αυτά φανερώνουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά παίζει το χαρτί της αριστεροσύνης προκειμένου να εγκλωβίσει τους αγωνιστές, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους και όλους όσοι με δέος και θαυμασμό υποκλίνονται μπροστά στο ηρωικό έπος που έγραψε ο ελληνικός λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, στις μετέπειτα διώξεις του ελληνικού αστικού κράτους για να εδραιώσει την εξουσία του, αλλά και με την πάλη του ηρωικού ΔΣΕ.

Τη Μακρόνησο δεν επιτρέπουμε να την αξιοποιεί για προεκλογική εκμετάλλευση μια κυβέρνηση που με την ταμπέλα του «αριστερού», του «προοδευτικού», σπίλωσε με τον χειρότερο τρόπο τους αγώνες αυτών των ανθρώπων.

Την αντιλαϊκή πολιτική της στα τέσσερα χρόνια θητείας της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη συνδύασε με το ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μετατρέποντας τη χώρα σε μία απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, εμπλέκοντας στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια του κεφαλαίου το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων και της Μεσογείου, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Τα σούρτα - φέρτα του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ στα υπουργεία και στους άλλους κρατικούς οργανισμούς μάς θυμίζουν άλλες εποχές, που οι αστικές κυβερνήσεις μαζί με τις ΗΠΑ και τον τότε πρέσβη Πιουριφόι κατέστρωναν τα σχέδια εξόντωσης των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών. Μέσα από αυτά τα σχέδια γεννήθηκε το κολαστήριο της Μακρονήσου.

Αλλωστε, η «προοδευτικότητα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επισφραγίστηκε με την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο κείμενο των 27 ηγετών της Ευρώπης φέτος στις 9 του Μάη, οπότε μετέτρεψαν τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών της Ευρώπης και της απελευθέρωσής τους από τον Κόκκινο Στρατό σε μέρα πτώσης - πριν από 30 χρόνια - του επονομαζόμενου «σιδηρού παραπετάσματος» από τις κυβερνήσεις των μονοπωλίων, ρίχνοντας για άλλη μια φορά το αντικομμουνιστικό δηλητήριό τους.

Ολοι εμείς που σεβόμαστε και τιμάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες αλύγιστους αγωνιστές, που εμπνεόμαστε από την ηρωική στάση ζωής τους, δεν θα εγκλωβιστούμε σε τέτοια προεκλογικά παιχνίδια. Γνωρίζουμε καλά πως όποιος και να είναι κυβέρνηση, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα ακολουθήσει. Για μας κριτήριο ψήφου που καθορίζει τη στάση μας μπροστά στις κάλπες της 7ης Ιούλη είναι το πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα απέναντι στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Και αυτό μόνο με ισχυρό ΚΚΕ, που είναι μπροστάρης και οργανωτής της πάλης του λαού, μπορούμε να το επιτύχουμε. Να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να αγωνιστούμε στο δρόμο για την κοινωνία της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, χωρίς τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης.


Μ. Οριετ.Εκλογές Ιούνη 2023

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org