Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Θέτει όρους για την επανεκκίνηση των συνομιλιών με τη Ρωσία

Μετά τις επαφές Ζελένσκι σε Παρίσι και Βερολίνο

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Βολ. Ζελένσκι στο Βερολίνο

Copyright 2019 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Βολ. Ζελένσκι στο Βερολίνο
ΚΙΕΒΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επαφές και διαπραγματεύσεις για την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία έφερε στο προσκήνιο η επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Παρίσι τη Δευτέρα και χτες στο Βερολίνο, όπου συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια νέα συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ζελένσκι σημείωσε πως η ανταλλαγή 10 - 15 Ουκρανών και «αυτονομιστών» αιχμαλώτων στην Ανατ. Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ένδειξη «αποκλιμάκωσης» και «επανεκκίνησης» των διαπραγματεύσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η συνάντηση των συμβούλων του «σχήματος της Νορμανδίας» έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιούλη, ενώ Γερμανία και Γαλλία αναζητούν μια καλή ευκαιρία για μια συνάντηση των τεσσάρων ηγετών.

Την πρόθεση της Γαλλίας να υπάρξει μια συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», εφόσον υπάρξουν «συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένα βήματα» που να αποδεικνύουν τη διάθεση των δυο πλευρών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις των συμφωνιών του Μινσκ, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, που ζήτησε την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτών από τη Ρωσία.

«Ντονμπάς και Κριμαία ανήκουν στην Ουκρανία», θα είναι οι πρώτες λέξεις που θα πει στον Πούτιν σε μια μελλοντική τους συνομιλία, τόνισε ο Ζελένσκι σε χτεσινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Μάλιστα, εξήγγειλε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή του Ντονμπάς - ανοικοδόμηση σχολείων, παιδικών σταθμών, δρόμων κ.λπ. - καλώντας την Ευρώπη να «βοηθήσει».

Αντιδρώντας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα βρει τις κατάλληλες λέξεις σε μια πιθανή συνομιλία του με τον Ζελένσκι, ενώ χαρακτήρισε τη φρασεολογία του «παρόμοια με αυτή του (προκατόχου του) Πέτρο Ποροσένκο».

ΗΠΑ: Στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, χτες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση ύψους 250 εκατ. δολαρίων, μέρος των οποίων προορίζεται για το Πολεμικό Ναυτικό της Μαύρης Θάλασσας, όπου αυξάνει και η ρωσική στρατιωτική παρουσία. Ετσι, συνολικά από το 2014, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα ανέλθει στο 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ