Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγελίες για σκάνδαλα διαφθοράς της αντιπολίτευσης

Σε καταγγελία ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αχυράνθρωπος των ΗΠΑ - ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, είναι επικεφαλής κυκλώματος που καρπωνόταν την υποτιθέμενη ανθρωπιστική βοήθεια που έστελναν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς και πόρους για τους στρατιώτες που έφυγαν στην Κολομβία, προχώρησε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες, υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες του «δεξιού χεριού» του Γκουαϊδό, Ρομπέρτο Μαρέρο (ο οποίος έχει συλληφθεί καθότι αποδείχθηκε ότι επιχειρούσε να εισαγάγει στην χώρα μισθοφόρους από την Κεντρική Αμερική), στις οποίες καταγράφονται η δράση του κυκλώματος και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς που είχαν δημιουργηθεί σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα έσοδα της «συναυλίας αλληλεγγύης» που διοργανώθηκε στην παραμεθόρια πόλη της Κολομβίας Κούκουτα, στις 22 Φλεβάρη, κατέληξαν σε αυτούς τους λογαριασμούς, όπως και τα χρήματα για τα έξοδα διαμονής μερικών δεκάδων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Κολομβία. Εμπλεκόμενος στο κύκλωμα είναι και ο νομικός σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας «Rosfnet» στη Βενεζουέλα, Χουάν Πλάντσαρντ, ο οποίος διοχέτευε κρατικά κεφάλαια σε λογαριασμούς που σχετίζονταν με τον Γκουαϊδό. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχει ζήτημα διαφθοράς και διασπάθισης πόρων που πρέπει να διερευνηθεί και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ο Χ. Ροντρίγκες ανακοίνωσε επίσης ότι ανάλογη υπόθεση διασπάθισης χρήματος ενδέχεται να διερευνηθεί και από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η υπόθεση αφορά το διορισμένο από τον Γκουαϊδό Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας CITGO, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για διυλιστήρια και πρατήρια βενζίνης, τα έσοδα των οποίων φαίνεται να καταλήγουν σε ιδιωτικές τσέπες. Οπως ανέφερε ο Βενεζουελάνος υπουργός, οι υποθέσεις σκανδάλων από στελέχη του κόμματος «Λαϊκή Βούληση» (Voluntad Popular) έχουν δημιουργήσει αντιπαραθέσεις με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε ανακοίνωσή της η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε και πάλι την ανησυχία της για την «ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα» (όπου στις κυρώσεις τις οποίες πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα συμβάλλει εκτός από τις ΗΠΑ και η Ευρωένωση) και κάλεσε σε συνεννόηση για μια «πολιτική λύση με τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Τέλος, σήμερα ξεκινά τριήμερη επίσκεψη στη Βενεζουέλα η σοσιαλδημοκράτισσα Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και πρώην Πρόεδρος της Χιλής, δηλώνοντας ότι «η στάση της θα είναι ουδέτερη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ