Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συριακές αντιδράσεις για τη δράση τουρκικών στρατευμάτων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στο συριακό έδαφος δίχως πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης απαίτησε χτες από το Πεκίνο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μοάλεμ, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι.

Ο Μοάλεμ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δράση των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο συριακό έδαφος με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τον τερματισμό των συγκρούσεων. Διαπιστώνοντας τη δράση τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», ιδιαίτερα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, αναρωτήθηκε μήπως τελικά ο απώτερος στόχος της δράσης των εκεί δυνάμεων του τουρκικού στρατού είναι «η προστασία τρομοκρατικών οργανώσεων». Ωστόσο, με αφορμή την πιο πρόσφατη ρίψη όλμων και οβίδων σε τουρκικό φυλάκιο στο Ιντλίμπ, την περασμένη Κυριακή, από περιοχή που ελέγχεται από τον συριακό στρατό, ο Σύρος υπουργός είπε πως δεν επιθυμεί να βλέπει «μάχες» ανάμεσα στους στρατούς Συρίας και Τουρκίας. Παράλληλα απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε κινεζικά κρατικά και ιδιωτικά μονοπώλια να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Συρίας, δεδομένων των τεράστιων καταστροφών που έχει υποστεί μεγάλο μέρος της χώρας από τον οκταετή πόλεμο.

Από την πλευρά του ο Ουάνγκ Γι τόνισε ότι η Κίνα απορρίπτει «μονομερή βήματα οποιωνδήποτε ξένων δυνάμεων στη Συρία», διότι «παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο».

Συνάντηση Λαβρεντίεφ - Μαχντί στη Βαγδάτη

Νωρίτερα, στη Βαγδάτη, ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στη Συρία, συνάντησε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τρόπους σταθεροποίησης της κατάστασης αλλά και προετοιμασιών για συνέχιση της διαδικασίας ενδοσυριακού διαλόγου «στη διαδικασία της Αστάνα». Ο Λαβρεντίεφ εξέφρασε την επιθυμία της Ρωσίας για συνέχιση της συνεργασίας με το Ιράκ για την ειρήνευση στη Συρία και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ωρες πριν από τη συνάντηση Λαβρεντίεφ - Μαχντί, άγνωστοι εξαπέλυσαν επίθεση κοντά σε αμερικανική στρατιωτική βάση δυτικά της Βαγδάτης, προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς. Μέχρι αργά χτες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.

«Υψίπεδα Τραμπ»...

Το Σαββατοκύριακο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εγκαινίασε νέο εβραϊκό εποικισμό στα κατεχόμενα συριακά εδάφη των Υψιπέδων του Γκολάν, ονομάζοντας τον εποικισμό «Υψίπεδα του Τραμπ» προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος πριν από λίγους μήνες αναγνώρισε την ισραηλινή κατοχή της περιοχής.

Στις κατεχόμενες περιοχές του Γκολάν, χτες, χιλιάδες συμμετείχαν σε γενική απεργία και σε άλλες αντικατοχικές κινητοποιήσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κινήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ