Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Φρενάρουν» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Σχέδια αναβολής της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία φάνηκε να εξέταζαν χτες οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, μεταξύ άλλων και επειδή εκκρεμεί σχετική απόφαση από το γερμανικό Κοινοβούλιο η οποία δεν προβλέπεται πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Τη Δευτέρα, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ επιχειρηματολόγησε υπέρ της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την επιρροή μας, αν θέλουμε να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε αληθινά, ότι είμαστε παράγοντας στο παγκόσμιο σκηνικό». Θέση υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες έχει πάρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο η τελική απόφαση θα πρέπει να παρθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές στην ΕΕ υποβάθμισαν την πιθανότητα αποσύνδεσης των δύο υποψηφιοτήτων υπέρ των Σκοπίων.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αναβλήθηκε πέρυσι από Γαλλία και Ολλανδία, που επισήμως αξίωναν «περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Προβλήματα στην Αλβανία

Πάντως, χτες το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Αssociated Press» μετέδωσε πως σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας, π.χ. στην πόλη Σκόδρα, δημόσιοι αξιωματούχοι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αρνήθηκαν να συνεργαστούν με υπαλλήλους της Εκλογικής Επιτροπής. Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε επίσης ότι περιφερειακοί αξιωματούχοι στην πόλη Σκόδρα προσπάθησαν να εμποδίσουν υπαλλήλους της Εκλογικής Επιτροπής να εισέλθουν στα γραφεία τους και ότι στην Τροπόγια της βορειοανατολικής Αλβανίας υποστηρικτές της αντιπολίτευσης «εισέβαλαν» στα γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μερικές μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιούνη. Προ ημερών, θυμίζουμε, ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα πρότεινε την αναβολή τους, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τη διεξαγωγή τους, λόγω αποχής από τις κάλπες των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια για «πιο γρήγορη» ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας (2020-02-18 00:00:00.0)
Εναρξη διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία το Μάρτη (2020-01-28 00:00:00.0)
«Μπερδεμένο κουβάρι» οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (2019-06-06 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία Μογκερίνι με φόντο τα παζάρια της διεύρυνσης (2018-04-19 00:00:00.0)
Πολλά τα σενάρια για την "επόμενη μέρα" (1997-07-08 00:00:00.0)
Αυτο-αποκαλύπτονται (1997-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ