Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επαφές Ζελένσκι σε Γαλλία και Γερμανία

Σε μια ένδειξη επανεκκίνησης των παζαριών για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη Γαλλία τη Δευτέρα και τη Γερμανία την Τρίτη θα επισκεφτεί ο νέος Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τους προέδρους των Κοινοβουλίων και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.

Η ανάληψη της ουκρανικής Προεδρίας από τον Ζελένσκι στα τέλη Μάη από τον προκάτοχό του, Πέτρο Ποροσένκο, σηματοδότησε και μια επανεκκίνηση στα παζάρια των ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Ουκρανία για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία. Καθόλου τυχαία, το πρώτο επίσημο ταξίδι του Ζελένσκι στο εξωτερικό ήταν στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους και ηγέτες κρατών - μελών της ΕΕ, ζητώντας να αυξηθεί η πίεση σε βάρος της Ρωσίας, και τώρα ακολουθεί η επίσκεψη σε Παρίσι και Βερολίνο, καθώς Γαλλία και Γερμανία συμμετέχουν μαζί με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Εδώ να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι του Ζελένσκι έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να διευρυνθεί το «Σχήμα της Νορμανδίας» και με άλλες χώρες, και συγκεκριμένα με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, αναβαθμίζοντας το ρόλο τους στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων «interfax», που επικαλείται πηγή από τις Βρυξέλλες, η συνάντηση του Ζελένσκι με Μακρόν και Μέρκελ, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (20 - 21 Ιούνη), ενδέχεται να είναι καθοριστική για την τελική διακήρυξη της Συνόδου αναφορικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο είναι σε εξέλιξη και πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνομιλίες Ζελένσκι σε Παρίσι και Βερολίνο, αναφέρει η πηγή στο ουκρανικό πρακτορείο. Παράλληλα, διάφορα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν τις πληροφορίες Αμερικανού ανταποκριτή στις Βρυξέλλες, πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα αναγνωρίσουν τη ρωσική υπηκοότητα που πρόσφερε η ρωσική κυβέρνηση σε κατοίκους του Ντονμπάς και ότι θα καλέσουν ξανά τη Ρωσία να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναύτες που συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβρη στα Στενά Κερτς.

Οι συνομιλίες σε Παρίσι και Βερολίνο θα αφορούν και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε τέλμα, και ενδέχεται να καθοριστεί η επόμενη συνάντηση του «Σχήματος της Νορμανδίας», η οποία σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση θα γίνει εφόσον υπάρχουν «απτά αποτελέσματα» από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες σε όλα τα επίπεδα. Κατά τ' άλλα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι Γαλλίας και Γερμανίας θεωρούν την επίσκεψη Ζελένσκι ένα καλό σημάδι για επέκταση της επενδυτικής και εμπορικής τους διείσδυσης στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org