Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επίθεση σε τουρκικό φυλάκιο στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Ανεβαίνει η ένταση στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, μετά την επίθεση με 35 όλμους που δέχτηκε τουρκικό φυλάκιο ελέγχου στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Τούρκων στρατιωτών.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας επέρριψε την ευθύνη της επίθεσης στον συριακό στρατό, καθώς φέρεται πως εξαπολύθηκε από περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχό του. Επιπλέον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν «πίεση» στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ, «ξεχνώντας» τις επιθέσεις που εξαπολύουν σε βάρος των συριακών στρατευμάτων φιλότουρκοι αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». «Αν το καθεστώς συνεχίσει τις επιθέσεις του, θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο», προειδοποίησε, καλώντας τη Ρωσία και το Ιράν - τον άλλο υποστηρικτή της Δαμασκού - να αναλάβουν τις «ευθύνες» τους. Επίσης ο Τσαβούσογλου διέψευσε πληροφορίες ΜΜΕ ότι η Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε «νέα εκεχειρία για το Ιντλίμπ», υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει «σοβαρές και ειλικρινείς προσπάθειες για να σταματήσει η σύγκρουση».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν τέσσερις επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ αφότου ο τουρκικός στρατός ζήτησε τη βοήθεια των Ρώσων για την προστασία των τουρκικών στρατευμάτων από «τρομοκράτες στο Ιντλίμπ».

Μέσα σε όλα αυτά, αυξάνονται τις τελευταίες μέρες οι πληροφορίες για πυρκαγιές που αποτεφρώνουν αγροτικές καλλιέργειες στην επαρχία Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», οι φωτιές έχουν αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα καταστρέφοντας τη βασική πηγή εισοδήματος για πολλούς φτωχούς αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ