Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές για κυρώσεις στον αγωγό «Nord Stream 2»

«Εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο Ντ. Τραμπ

Εγκαταστάσεις του «Nord Stream» στη Γερμανία
Εγκαταστάσεις του «Nord Stream» στη Γερμανία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει μονομερείς κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρζέι Ντούντα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τραμπ παραδέχτηκε πως εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και επιτέθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία (όπου θα καταλήγει ο αγωγός) για τη συμμετοχή της στο επιχειρηματικό έργο, που θα την καταστήσει «αιχμάλωτο» της Ρωσίας. «Προστατεύουμε τη Γερμανία από τη Ρωσία, και η Ρωσία παίρνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία» για το αέριό της, είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνολικά στην Ευρώπη.

Ακόμη ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι η Πολωνία υπέγραψε σύμβαση για την αγορά επιπλέον LNG από εταιρείες των ΗΠΑ αξίας 8 δισ. δολαρίων, εκτός από τα συμβόλαια 25 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη συναφθεί για τα επόμενα 5 χρόνια.

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν προετοιμάσει νομοσχέδιο για κυρώσεις στις εταιρείες που εμπλέκονται με τον αγωγό, το οποίο θα πρέπει να επεξεργαστεί και να επικυρώσει το Κογκρέσο, ενώ για την ενεργοποίησή του απαιτείται και υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού είναι οι γερμανικές «Uniper» και «Wintershall», η γαλλική πολυεθνική «Engie», η ολλανδοβρετανική «Shell», η αυστριακή OMV.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ