Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Αγκυρα ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Ορατές οι διμερείς διαφωνίες αλλά και τα παζάρια

Ο Τσαβούσογλου (δεξιά) υποδέχεται τον Λε Ντριάν
Ο Τσαβούσογλου (δεξιά) υποδέχεται τον Λε Ντριάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με ατζέντα γεμάτη με όλα τα καυτά θέματα έφτασε χτες στην Αγκυρα ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, όπου συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε εκφράστηκαν ξανά γνωστές διμερείς διαφωνίες, ωστόσο η ίδια ατζέντα της συνάντησης βεβαιώνει πόσο πλατιά είναι η γκάμα του διμερούς παζαριού.

Μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε πάλι τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη «στενή συνεργασία της Γαλλίας με τους YPG» (οργάνωση Κούρδων Συρίας που η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ), την οποία χαρακτήρισε «ακατάλληλη», και πρόσθεσε ότι αυτή «αντανακλάται σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας μας εντός του ΝΑΤΟ». Από τη μεριά του ο Λε Ντριάν επανέφερε «προβληματισμούς» του Παρισιού για «το σεβασμό των ελευθεριών» στην Τουρκία, εκφράζοντας δυσαρέσκεια και για νέες συλλήψεις που έγιναν στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» (που συχνά αποτελούν έκφραση της ενδοαστικής διαπάλης στην Τουρκία), προκαλώντας την αντίδραση του Τσαβούσογλου, που είπε ότι αντίστοιχα ζητήματα στην περίπτωση της Γαλλίας κατανοούνται «ως ζήτημα ασφαλείας» και κατέληξε ότι «είμαστε ενάντια σε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

Κατά τ' άλλα, βέβαια, οι δύο υπουργοί δεν άφησαν κρίσιμο μέτωπο που δεν άγγιξαν: Η ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ εξηγούσε ότι επρόκειτο να ασχοληθούν «με τις διεθνείς και τις περιφερειακές κρίσεις, για τις οποίες οι δύο χώρες διατηρούν σταθερό διάλογο». Οτι «ειδικά θα εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή του Λεβάντε και τη συριακή κρίση», με έμφαση στο Ιντλίμπ. Ακόμα, την κατάσταση σε Λιβύη και Ιράκ, όπως και «την ανάγκη να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν».

Οι δύο υπουργοί εξέτασαν επίσης «τις προοπτικές των διακυπριακών διαπραγματεύσεων και τους κινδύνους από την ένταση στη Μέση Ανατολή», τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, όπως και όλα τα πεδία διμερούς συνεργασίας, οικονομικά, πολιτικά, «με ειδική έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, ειδικά στον τομέα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ