Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
«Ολες οι επιλογές στο τραπέζι», τονίζει η Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επισήμανε ακόμα μια φορά ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα βήμα που δεν θα λαμβάνει υπόψη το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας», προσθέτοντας με έμφαση ότι «όλες οι επιλογές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο τραπέζι μας».

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι «τις εργασίες μας (σ.σ. έρευνες και γεωτρήσεις) τις συνεχίζουμε με τη συνοδεία του Πολεμικού Ναυτικού μας για τη διασφάλιση της περιοχής εκεί. Μακάρι να βρεθεί (σ.σ. το φυσικό αέριο) κάπου. Από τη στιγμή που θα βρεθεί εμείς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Ακόμα, ο Ερντογάν συνέχισε σε προκλητικό τόνο: «Σε όποιον ρωτάει "τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;" εμείς απαντάμε: "Ετσι ε; Εμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα. Και ως εγγυήτρια χώρα θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, όπου αυτά υπάρχουν, σε ολόκληρη την ΑΟΖ μας και δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας εκεί σε κανέναν».

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα»

Εντονη είναι η αντίδραση της Αγκυρας και στις επίμονες επισημάνσεις των ΗΠΑ για ακύρωση της συμφωνίας για τους ρωσικούς «S-400», με ανοιχτές (αμερικανικές) προειδοποιήσεις για διάφορες συνέπειες («έξωση» της Τουρκίας από την παραγωγή των «F-35», πολυεπίπεδες κυρώσεις κ.ά.)

«Εγώ δεν λέω ότι η Τουρκία "θα πάρει τους S-400", (γιατί) τους έχει (ήδη) πάρει. Εμείς έχουμε τελειώσει αυτήν τη δουλειά. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η παράδοση του συστήματος αυτού στη χώρα μας... Δεν θα λάβω τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσω τη χώρα μου; Θα ρωτήσω κάποιους για να το κάνω αυτό; Ενα τέτοιο σύστημα το θέλαμε από τις ΗΠΑ. Δεν μας το έδωσαν», είπε ο Ερντογάν. «Μακάρι (οι "S-400") να έρθουν σύντομα», πρόσθεσε, αναφέροντας μάλιστα ότι η ρωσο-τουρκική συμφωνία «έκλεισε» με την υπόσχεση ότι η Αγκυρα θα συμμετάσχει και στην παραγωγή των «S-400».

Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Π. Σάναχαν, υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα οπισθοχωρήσει από τις αποφάσεις της και ότι «κανένας» δεν είναι σε θέση να δίνει τελεσίγραφα στην Τουρκία, όσον αφορά στη χάραξη της πολιτικής της. Πρόσθεσε δε ότι «αν υπάρχουν ανησυχίες για τους "S-400" θα έπρεπε να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ», αναφέροντας ότι με αυτήν την πρόταση συμφωνούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, αλλά διαφωνούν άλλοι εκπρόσωποι της αμερικανικής ηγεσίας. «Η Τουρκία αγόρασε (ήδη) τους "S-400", (τα συστήματα) θα παραδοθούν και θα σταθμεύσουν στην Τουρκία».

Πάντως, το αμερικανο-τουρκικό παζάρι αναμένεται δριμύτερο, με τον Ερντογάν να παραπέμπει σε «κατ' ιδίαν» συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντ. Τραμπ στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της Συνόδου του «G20» στο τέλος του μήνα.

Εξάλλου, χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Π. Σάναχαν, επισημαίνοντάς του τις «ανάρμοστες διατυπώσεις» που περιελάμβανε η πρόσφατη επιστολή του που «δεν συνάδει με το πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας». Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για «θέματα κοινού ενδιαφέροντος», «περιφερειακά θέματα ασφαλείας» και «θέματα αμυντικής συνεργασίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Επιμένει με ΜΟΕ για το αέριο ο Ακιντζί

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνάντηση που είχε χτες με την ειδική εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, επανέφερε την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής που θα αφορά στην «από κοινού αξιοποίηση του φυσικού αερίου», περιλαμβάνοντάς την μάλιστα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προχωρούν μεταξύ των δύο κοινοτήτων, διευκολύνοντας τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Ενας βασικός λόγος για την ένταση που σήμερα υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να συζητήσει το θέμα του αερίου μαζί μας... Δεν είναι αργά, ακόμα και σήμερα μπορεί να αλλάξει αυτός ο λάθος δρόμος και να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου όλοι θα επωφεληθούμε», υποστήριξε.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών της Σπέχαρ, μπροστά και στη συνεδρίαση που θα γίνει τον Ιούλη στον ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την οποία πολλοί πλέον συνδέουν και με την πορεία των συνομιλιών για «λύση» του Κυπριακού.

Από τη μεριά της, η Σπέχαρ εξέφρασε την ευχή «να υπάρξει επιστροφή (των δύο πλευρών) στις συνομιλίες, περισσότερη οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, περισσότερα ΜΟΕ που θα οδηγήσουν στην επιστροφή στις συνομιλίες με ένα επιτυχές αποτέλεσμα για τη λύση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org