Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Για «οργανωμένες ταραχές» μιλά η Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ επανέφερε χτες τις κατηγορίες του Πεκίνου ενάντια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και όσους τις στηρίζουν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «οργανωμένες ταραχές». Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα «καταδικάζει σθεναρά» τη βία και «υποστηρίζει την αντίδραση» των αρχών του Χονγκ Κονγκ, μια μέρα μετά από την τελευταία κινητοποίηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επέμβαση για να μην πλησιάσει στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με δυτικά και ασιατικά ΜΜΕ, τραυματίστηκαν σχεδόν 79 άτομα.

Από τη μεριά του, ο Γκενγκ είπε ότι «καμία πολιτισμένη κοινωνία που σέβεται τους νόμους δεν μπορεί να ανεχθεί (...) τη διατάραξη της ειρήνης και της ηρεμίας». Θυμίζουμε ότι η Κίνα επιμένει να μιλά και για «έξωθεν παρεμβάσεις», κατηγορώντας ΗΠΑ και άλλους ότι στηρίζουν τους διαδηλωτές, παρεμβαίνοντας σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και ζητώντας «προσεκτικές» δηλώσεις και ενέργειες. Αφορμή για τις διαδηλώσεις είναι η κατάθεση νομοσχεδίου που διευκολύνει την έκδοση υπόπτων για διάφορα αδικήματα στην ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που εκφράζονται (και διεθνώς, π.χ. από ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ, Ταϊβάν) θίγουν την ανάγκη να διατηρηθεί ο «υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», αναδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις εντάσσονται σε ευρύτερους ανταγωνισμούς με την Κίνα, στην οποία «επέστρεψε» το Χονγκ Κονγκ το 1997 και από τότε ισχύει το λεγόμενο «μια χώρα - δύο συστήματα».

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί νέα αντικυβερνητική διαδήλωση, ενώ ΜΚΟ καλούν σε «απεργία μισθωτών, σχολείων και επιχειρήσεων».

Νέα παρέμβαση έκανε χτες και η ΕΕ που είπε ότι μοιράζεται «πολλές από τις ανησυχίες που εγείρονται από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ» όσον αφορά το σχέδιο νόμου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα και το τι θα σήμαινε η εφαρμογή του για την πόλη και τη διακυβέρνησή της στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ