Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι τουρκο-συριακές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ

Με φόντο την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε επικίνδυνα κλιμακούμενη σύγκρουση των στρατών Συρίας - Τουρκίας, με φόντο τους περιφερειακούς και διεθνείς ανταγωνισμούς για το ξαναμοίρασμα της πίτας ελέγχου στρατηγικών οδών και πηγών Ενέργειας, εξελίσσονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δύο πλευρών στο τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απείλησε χτες ξανά με «υψηλό τίμημα» την κυβέρνηση του Σύρου ομολόγου του, Μπασάρ Ασαντ, απαιτώντας να διατάξει την αποχώρηση του συριακού στρατού από το Ιντλίμπ, δηλαδή τη χώρα του. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χολούσι Ακάρ, πριν αναχωρήσει για την επικείμενη σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να ζητήσει ΝΑΤΟικές ανακοινώσεις ή και «συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της Τουρκίας» για ό,τι κάνει ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ της Συρίας. Ως πρόσχημα χρησιμοποίησε την αύξηση των εκτοπισμένων και προσφύγων αμάχων και την πιθανή εκδήλωση νέας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, προσπαθώντας να αναδείξει τις «επιτυχίες» του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του στο Ιντλίμπ, προέβαλε ιδιαίτερα τη χτεσινή κατάρριψη συριακού πολεμικού ελικοπτέρου και την καταστροφή «51 στόχων του συριακού στρατού», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά άρματα μάχης και μία αποθήκη πυρομαχικών. Εκανε επίσης αναφορά στην ολιγόωρη κατάληψη του χωριού Ναϊράμπ από φιλότουρκους μισθοφόρους, αποσιωπώντας τον πλήρη έλεγχο (χτες νωρίς το πρωί) του στρατηγικού αυτοκινητόδρομου Μ5 που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι από τον συριακό στρατό για πρώτη φορά από το 2012...

Το ίδιο διάστημα ο συριακός στρατός εμφανίστηκε ανένδοτος στις επιχειρήσεις για την εκκαθάριση και προάσπιση του εδάφους της χώρας από τον τουρκικό στρατό και ένοπλες οργανώσεις τρομοκρατών. «Οι τουρκικές επιθέσεις δεν θα επιτύχουν στην προστασία της τρομοκρατίας, ούτε θα αποθαρρύνουν το στρατό από τη συνέχιση των επιχειρήσεων στην επαρχία Ιντλίμπ και δυτικά του Χαλεπίου, ώστε να τις καθαρίσουν από την τρομοκρατία κάθε μορφής και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη τη Συρία», ανέφερε εκτενής ανακοίνωση της Γενικής Διοίκησης του στρατού της Συρίας.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με την οποία καταδίκασε ως «απαράδεκτες» τις «τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιντλίμπ κατά συριακών και ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων». Εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία για ό,τι κάνουν στο Ιντλίμπ τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η κλιμάκωση των τουρκο-συριακών συγκρούσεων αξιοποιείται από τις ΗΠΑ. Σήμερα αναμένεται να φτάσει στην Αγκυρα για συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι. Ο Τζέφρι πριν αναχωρήσει επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είχαν εγκαίρως «προειδοποιήσει» την Τουρκία για τους κινδύνους συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία, τονίζοντας ότι η Ρωσία επιχειρεί «να προκαλέσει» την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία. Παράλληλα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι ΗΠΑ «είναι στο πλευρό της ΝΑΤΟικής συμμάχου μας, Τουρκίας», καλώντας τον συριακό και ρωσικό στρατό να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η παρέμβαση στο Ιντλίμπ(2019-09-05 00:00:00.0)
Επίθεση σε τουρκικό φυλάκιο στο Ιντλίμπ(2019-06-14 00:00:00.0)
Ρωσο-συριακές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ(2019-05-07 00:00:00.0)
Με δυσκολίες η «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ(2018-11-24 00:00:00.0)
Συμφωνία - συμβιβασμός για «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στο Ιντλίμπ(2018-09-18 00:00:00.0)
Στρατιωτικο-διπλωματική προετοιμασία για την «επόμενη μέρα»(2018-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ