Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μάταιη προσπάθεια

Μύδρους εξαπέλυσε η Φ. Γεννηματά ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. «Είναι μακιγιάζ της ΝΔ στο νόμο Κατρούγκαλου. Μπορούμε να τον λέμε από σήμερα "νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση" (...) Οπως είχα δηλώσει (...) ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται». Δεν θα σταθούμε εδώ στην προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να ξεπλύνει τις ευθύνες του για τη λεηλασία των συντάξεων μετά το 2010. Ούτε στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, αρχίζοντας με το νόμο Γιαννίτση, τουλάχιστον από το 2000 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ομως δεν μπορούμε να μη θυμίσουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο σήμερα καταγγέλλει, δεν προέκυψε από παρθενογένεση αλλά πάτησε πάνω σε όλους τους προηγούμενους, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Για παράδειγμα ο νόμος 3863/2010, που διαφήμισε και χτες η Φ. Γεννηματά, αποτέλεσε το «πρότυπο» του νόμου Κατρούγκαλου, με το σπάσιμο της μέχρι τότε ενιαίας σύνταξης σε «ανταποδοτική» και «βασική». Οπως δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε πως την ίδια στιγμή που η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ «σχίζει τα ιμάτιά της» κατά του νόμου Βρούτση, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ, με επικεφαλής τον Παναγόπουλο, λέει στους εργαζόμενους ότι με τον νόμο αυτό γίνεται «πολύ κακό γα το τίποτα» και υπονομεύει ανοιχτά την απεργία των συνδικάτων στις 18 Φλεβάρη, δηλώνοντας απεργοσπασία. Κι αυτό δεν αλλάζει, όσο κι αν προσπαθεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση», που το κίνημα έχει αποδώσει στο έκτρωμα της ΝΔ.

Διαφορές

Διαμαρτύρεται ο Καρτερός από τις στήλες της «Αυγής» ότι το ΚΚΕ βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο της αντιλαϊκής πολιτικής μαζί με τη ΝΔ και ότι «δεν υπάρχει ανακοίνωση που να αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ και να μη θυμίζει πόσο ίδια είναι η πολιτική με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Κατηγορεί μάλιστα το ΚΚΕ ότι παίζει «πενήντα - πενήντα» τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με κριτήριο ότι είναι και οι δύο με τον καπιταλισμό, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. «Δεν καταλαβαίνουν καμία διαφορά;», αναρωτιέται ο Καρτερός. Προφανώς και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Τις αναγνωρίζει πρώτα απ' όλα ο ΣΕΒ, ο οποίος σημειώνει σε δελτίο του ότι τα δύο κόμματα «παρά τις ιδεολογικές διαφορές (...) συγκλίνουν στην αναγκαιότητα μετάβασης της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εστιασμένο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερη παροχολογία και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τους περιορισμούς (...)». Τις αναγνωρίζει και ο Πάιατ, λέγοντας ότι είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ «θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε με πολύ δυναμικό τρόπο τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών μας, συμπεριλαμβανομένου του Στρατηγικού Διαλόγου, που είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που δόθηκαν». Τις διαφημίζουν όμως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δραγασάκης, που εξέφραζε την ικανοποίησή του στον Αδ. Γεωργιάδη «γιατί τήρησε το λόγο του και σεβάστηκε το έργο που αφήσαμε», με τον Γεωργιάδη να απαντά «έχουμε υιοθετήσει τα σχέδια που είχατε ετοιμάσει και δεν προλάβατε να φέρετε». Είναι αρκετές αυτές οι διαφορές ή να βρούμε κι άλλες;

Απορρίφθηκε ήδη

Το καινούργιο προπαγανδιστικό τρικ που επιστρατεύει η κυβέρνηση, για να παρακάμψει τις μεγάλες αντιδράσεις για τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τα σχέδια για κλειστά κέντρα - φυλακές, είναι η «κατανόηση» τάχα για τις αντιδράσεις, με το αμίμητο ότι «είναι λογικό να μην έχει ο κόσμος εμπιστοσύνη, αλλά αυτή θα επανέλθει» μόλις υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της. Το σχέδιό της, βέβαια, δεν είναι τίποτα άλλο από την υλοποίηση με μεγαλύτερη «πυγμή» της πολιτικής της ΕΕ και της κατάπτυστης Συμφωνίας με την Τουρκία, που οδήγησε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα για νησιώτες και μετανάστες. Σε αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση έχει επί της ουσίας συμπαραστάτες τις τοπικές αρχές, που «παζαρεύουν» ανταλλάγματα για τη συνέχιση του εγκλωβισμού, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που η «υπεύθυνη» αντιπολίτευσή του συμπυκνώνεται σε παροτρύνσεις προς την κυβέρνηση να μην «αθετεί τις υποσχέσεις» και να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα τις επαναπροωθήσεις και όλα τα υπόλοιπα που προβλέπει η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία ο ίδιος υπέγραψε και πρώτος υλοποίησε. Το σχέδιό τους όμως έχει ήδη απορριφθεί, όπως δείχνει και η απήχηση που συναντά ανάμεσα σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα το πλαίσιο πάλης σωματείων και φορέων για άμεσο κλείσιμο των hot spots και απεγκλωβισμό όλων των μεταναστών, για να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών, να μεταφερθούν σε ανοιχτές δομές με ανθρώπινες συνθήκες σε όλη τη χώρα, να πάρουν χαρτιά ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Στήριξη

Στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, ο Αλ. Τσίπρας αντέτεινε στην προχτεσινή του συνάντηση με τα σωματεία της επιχείρησης ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία της, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρξει επιχειρησιακή ΣΣΕ. Για όποιον δεν κατάλαβε, παρέκαμψε εντελώς το αίτημα των εργαζομένων να μην πωληθεί η επιχείρηση, την ώρα που ο αγώνας τους κλιμακώνεται με αυτήν ακριβώς τη διεκδίκηση απέναντι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Αντ' αυτού, πέρασε απευθείας στην επόμενη φάση, όταν πλέον η ΛΑΡΚΟ θα έχει πωληθεί και ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να κάνει τα κουμάντα του με τους μισθούς και τα δικαιώματα των σημερινών εργαζομένων, αραδιάζοντας ευχολόγια και «συστάσεις». Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Τσίπρας κατέθεσε την «ανησυχία» του για το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν περισσότεροι από έναν ενδιαφερόμενοι για τη ΛΑΡΚΟ, θεωρώντας προφανώς ότι έτσι θίγεται ο ανταγωνισμός και υπονοώντας παρασκηνιακές συνεννοήσεις της κυβέρνησης με επιχειρηματικούς ομίλους. Κατά τ' άλλα, πρότεινε επενδύσεις με «σεβασμό στο περιβάλλον», θεωρώντας λήξαν το θέμα της πώλησης και απευθυνόμενος στην καινούργια ιδιοκτησία. Ολα τα παραπάνω δεν τα λες και «στήριξη στους εργαζόμενους», όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει η χτεσινή «Αυγή». Μάλλον στήριξη και προσήλωση στο σχεδιασμό της ΕΕ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων - μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ - για διαμοιρασμό και πώληση της ΛΑΡΚΟ προδίδουν τα όσα είπε ο Τσίπρας, με «ολίγη» από λόγια παρηγοριάς στους εργαζόμενους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος, Αγγλος γεωλόγος ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Εξέλιξης, καθώς και ως εισηγητής του μηχανισμού της φυσικής επιλογής, μέσω του οποίου πρότεινε ότι συντελείται η εξέλιξη. Η Θεωρία της Εξέλιξης έμπαινε καρφί στην άποψη περί δημιουργίας του κόσμου από το Θεό και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από την Εκκλησία.

1809 Γεννιέται ο Αβραάμ Λίνκολν, 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1856 Πεθαίνει ο Νικολάι Λομπατσέφσκι, Ρώσος μαθηματικός, που έβαλε τις βάσεις της Υπερβολικής μη ευκλείδειας Γεωμετρίας.

1928 Μαζικά ένοπλα συλλαλητήρια των αγροτών της Κρήτης κατά της βαριάς φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά με έκτακτα μέτρα και την αποστολή στο νησί μονάδων στρατού και χωροφυλακής. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα γενικευτούν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Ζαΐμη στις 4 Ιούλη.

1930 Συλλαμβάνονται στην Αθήνα από την Ασφάλεια οι Γ. Σιάντος και Γ. Κολοζώφ, ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

1934 Ξεκινά στη Βιέννη απεργία (με την υποστήριξη του μικρού και παράνομου ΚΚ Αυστρίας) η οποία γρήγορα μετεξελίσσεται σε πραγματική εξέγερση ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση Ντόλφους. Η εξέγερση συντρίφτηκε έπειτα από μερικές μέρες ηρωικών μαχών και κάτω από την προδοτική στάση της σοσιαλδημοκρατίας.

1945 Υπογράφεται η απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας. Στις διαπραγματεύσεις το ΕΑΜ εκπροσώπησαν οι Γιώργης Σιάντος (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Μήτσος Παρτσαλίδης (ΓΓ της ΚΕ του ΕΑΜ) και Ηλίας Τσιριμώκος (ΓΓ του κόμματος Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας). Την κυβέρνηση Πλαστήρα εκπροσώπησαν οι Ιωάννης Σοφιανόπουλος (υπουργός Εξωτερικών), Περικλής Ράλλης (υπουργός Εσωτερικών) και Ιωάννης Μακρόπουλος (υπουργός Γεωργίας).

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι αποφάσεις της προσανατόλισαν το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα προς τον ένοπλο αγώνα, όχι όμως με τρόπο γενικευμένο και αποφασιστικά προσηλωμένο σε αυτόν.

1958 Πεθαίνει ο Μαρσέλ Κασέν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού ΚΚ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς (από το 1924) και στη συνέχεια του Προεδρείου της ΕΕ της Κομμουνιστικής Διεθνούς έως την αυτοδιάλυσή της το 1943.

1962 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, επισκέπτεται την Αθήνα.

1973 Οι ΗΠΑ υποτιμούν το δολάριο κατά 10%, ώστε να τερματίσουν τη νομισματική κρίση που επί δύο βδομάδες συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Πρόκειται για καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης, που έχει ξεκινήσει από το 1972 και στη συγκεκριμένη φάση εκδηλώνεται ως νομισματική και στη συνέχεια ως πετρελαϊκή.

2002 Ξεκινά στη Χάγη η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο των βομβαρδισμών της από το ΝΑΤΟ το 1999. Στόχος της δίκης - παρωδίας είναι να μη δικαστεί μόνο ο Σλ. Μιλόσεβιτς, αλλά νοερά να «κάτσει στο σκαμνί» κάθε διάθεση στον κόσμο να αντισταθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ