Chinatopix |
Από μέτρα πρόσληψης που παίρνονται σε κινεζικές πόλεις |
Επίσης, ο Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε τη μεγάλη σημασία που έχει το να μοιράζονται οι χώρες τα αποτελέσματα ερευνών σε δείγματα ασθενών που διαθέτουν, αναφέροντας ότι «για να νικήσουμε αυτήν την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)», ώστε να ενισχυθούν οι έρευνες για την καλύτερη κατανόηση και άρα αντιμετώπιση του ιού, την ανακάλυψη φαρμάκων ή / και εμβολίων. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ μίλησε σε συνάντηση που ξεκίνησε χτες με πάνω από 400 ερευνητές και εκπροσώπους εθνικών οργανισμών, με στόχο να τεθούν προτεραιότητες στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, διαγνωστικών μέσων και εμβολίων για το νέο κορονοϊό. Εκεί εκτιμήθηκε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του ιού ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες.
Στο μεταξύ, χτες, για πρώτη φορά η ημερήσια αύξηση των θυμάτων ξεπέρασε τους 100, στην ηπειρωτική Κίνα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που κάνει καθημερινά το κινεζικό υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο άλλοι 108 ασθενείς (οι 103 στην επαρχία Χουμπέι) υπέκυψαν, με αποτέλεσμα το σύνολο των θυμάτων να φτάνει τους 1.016. Ο δείκτης θνησιμότητας υπολογίζεται πλέον στο 3,07%. Οσον αφορά τα συνολικά κρούσματα αυτά καταγράφτηκαν στα 42.638. Πάντως, τα νέα κρούσματα ήταν χτες το πρωί 2.478, από 3.062 το αμέσως προηγούμενο 24ωρο.
Μιλώντας στο «Ρόιτερς», ο Κινέζος επιδημιολόγος και υψηλόβαθμος σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα Υγείας Τζονγκ Νάνσαν εκτίμησε ότι η επιδημία μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της το Φλεβάρη και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί πριν υποχωρήσει. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται και μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Ακόμα σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να απαγορεύσει μόνιμα το εμπόριο άγριων ζώων, να βελτιώσει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των ασθενειών ή ακόμα και να συστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες.
Στο μεταξύ, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (CDB) προχώρησε στη διάθεση έκτακτων δανείων ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 2,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού (NCP). Πρόκειται για δάνεια που κατευθύνονται κυρίως στην αγορά υλικών πρόληψης και ελέγχου, για τις καθημερινές ανάγκες των δύο αυτοσχέδιων νοσοκομείων που κατασκευάστηκαν για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στην πόλη Γουχάν (επίκεντρο της επιδημίας) κ.λπ. Πάνω από 300 κινεζικές εταιρείες αναζητούν τραπεζικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 57,4 δισεκατομμυρίων γιουάν (8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να αντιμετωπίσουν την «αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι αποκλεισμοί κινεζικών πόλεων, η διακοπή λειτουργίας εργοστασίων και αλυσίδων τροφοδοσίας».
Την ίδια στιγμή, μετά από άλλες δυτικές αεροπορικές εταιρείες ήρθε και η σειρά της «British Airways» να ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα, μάλιστα μέχρι τα τέλη Μάρτη. Η βρετανική κυβέρνηση έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τις μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις στη χώρα αυτή.
Χτες επίσης δημοσιοποιήθηκε μελέτη του Γερμανού καθηγητή Γκίντερ Καμπφ, του Ινστιτούτου Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greifswald, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Hospital Infection», όπου ισχυρίζεται ότι «ο ιός μπορεί να επιβιώσει ακόμα και 9 μέρες σε πόμολα θυρών νοσοκομείων, στα κουμπιά των ανελκυστήρων, στα τραπεζάκια σερβιρίσματος των ασθενών και σε άλλα αντικείμενα κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλο». Αναφέρεται επίσης ότι αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν και επιφάνειες σε κατάμεστους χώρους, όπως οι κουπαστές στις κυλιόμενες σκάλες εμπορικών κέντρων και οι χειρολαβές σε βαγόνια τρένων, συρμούς του μετρό και λεωφορεία. Ως «αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης με βάση εργαστηριακά πειράματα εμφανίζονται και οι ψεκασμοί με απολυμαντικά που περιέχουν αιθανόλη (οινόπνευμα), υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) ή υποχλωριώδες νάτριο (χλωρίνη).
Χτες, οι αρχές της Ταϊλάνδης (μετά από αυτές σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ) αρνήθηκαν άδεια ελλιμενισμού στο κρουαζιερόπλοιο «Westerdam» της αμερικανικής εταιρείας «Holland America» προκειμένου να αποβιβάσει επιβάτες στην Μπανγκόκ, λόγω ανησυχίας για εξάπλωση του κορονοϊού, αν και έως σήμερα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το πλοίο απέπλευσε στις 16 Γενάρη από τη Σιγκαπούρη για ένα ταξίδι 30 ημερών.