Σάββατο 18 Απρίλη 2020 - Κυριακή 19 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» η πορεία της πανδημίας

Copyright 2020 The Associated

Η εξάπλωση του Covid-19 συνεχίζεται γοργά σε ΗΠΑ, Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο της υποβαθμισμένης δημόσιας Υγείας, παρά τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης. Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη για τα πραγματικά νούμερα ασθενών και νεκρών ειδικά σε χώρες με τραγικά υποστελεχωμένα δημόσια συστήματα Υγείας σε Αφρική, Νότια Αμερική, Ασία, όπου τεράστια τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και ακόμα κι αν δεν έχουν νοσήσει κάνουν αγώνα επιβίωσης και για ένα πιάτο φαΐ.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης σε 210 χώρες του πλανήτη είχαν επιβεβαιωθεί 2.166.832 κρούσματα και τα θύματα είχαν φτάσει τα 144.515. Οι ασθενείς που είχαν αποθεραπευτεί ήταν πάνω από 546.260.

Στις ΗΠΑ καταγράφονταν 669.378 κρούσματα και 34.103 θύματα.

Στην Ισπανία αντίστοιχα 182.816 και 19.130.

Στην Ιταλία 168.816 και 22.170.

Στη Γαλλία 165.027 και 17.920.

Στη Γερμανία 135.843 και 3.890.

Στη Βρετανία 103.093 και 13.729.

Στο Βέλγιο 34.809 και 4.857.

Στην Ολλανδία 29.214 και 3.315.

Στην Τουρκία 74.193 και 1.643.

Εκτός Ευρώπης:

Στην Κίνα 82.341 και 3.342.

Στο Ιράν 77.995 και 4.869.

Στη Ρωσία 27.938 και 232.

Στη Βραζιλία 30.425 και 1.924.

Για «κρίσιμο σταυροδρόμι» μιλά ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μίλησε για «κρίσιμο σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται ο πλανήτης όσον αφορά την πανδημία Covid-19 και επισήμανε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας, για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει τη δυνατότητα κινητοποίησής της, ώστε να αντιδράσει άμεσα, προκειμένου να ελέγξει την όποια εξάπλωση.

Για τη χαλάρωση περιορισμών (σε μετακινήσεις, άνοιγμα επιχειρήσεων κ.τ.λ.), ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι «προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικοοικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας». Πρόσθεσε δε ότι «ιδανικός» ελάχιστος χρόνος για τη μετάβαση σε νέα μέτρα είναι αυτός των δύο (2) βδομάδων, που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης του ιού και θα επιτραπεί «να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα».

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συνδρομή ύψους 400.000 δολαρίων που έως τώρα έδινε στον Οργανισμό, κατηγορώντας τον για «κακή διαχείριση», για «συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», αλλά και ότι «διέσπειρε την παραπληροφόρηση της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας». Ο δε ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δήλωσε (χωρίς διευκρινίσεις) ότι «οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση για να αλλάξει ριζικά ο ΠΟΥ».

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ προκάλεσε μια σειρά από αντιδράσεις, με φόντο την όξυνση ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και αντιθέσεων που συνεχίζουν να δυναμώνουν και στο εσωτερικό χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, χαρακτήρισε την απόφαση «επικίνδυνη, παράνομη», είπε ότι «θα τεθεί γρήγορα υπό αμφισβήτηση». Η Γερμανία αντέδρασε, τονίζοντας ότι «ειδικά σε περιόδους όπως η τρέχουσα, της πανδημίας του κορονοϊού, πρέπει να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη μας στη χρησιμότητα των μηχανισμών του πολυμερούς συστήματος». Η Κίνα σχολίασε ότι «η απόφαση των ΗΠΑ θα επηρεάσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας». Η Ρωσία ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν πάντα «να ρίχνουν σε άλλους το φταίξιμο για τη δική τους κατάσταση στο σύστημα Υγείας».

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Πέμπτη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, καταδίκασαν «τις απόπειρες πολιτικοποίησης της πανδημίας», με σαφή αιχμή κατά των ΗΠΑ. «Η πολιτικοποίηση της πανδημίας και η "τοποθέτηση ταμπελών" δεν ωφελούν την διεθνή συνεργασία, η Κίνα και η Ρωσία πρέπει ενωμένες να συνεργασθούν, μαζί να υπερασπίσουν το παγκόσμιο σύστημα ιατρικής περίθαλψης», είπε ο Κινέζος ηγέτης που πρόσθεσε ότι η χώρα του θα παράσχει σταθερή υποστήριξη και βοήθεια στη Ρωσία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αντίστοιχα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι «αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικές τις ενέργειες της Κίνας που επέτρεψαν να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα» και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι είναι «αντιπαραγωγικός ο χαρακτήρας των προσπαθειών που γίνονται να κατηγορηθεί η Κίνα ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα για την εμφάνιση της επικίνδυνης λοίμωξης».

Από την πλευρά του ΠΟΥ, ο γενικός διευθυντής του, Αντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εξέφρασε λύπη για την απόφαση των ΗΠΑ. Είπε ότι ο Οργανισμός «θα δουλέψει με άλλους συνεργάτες για να καλυφθεί το κενό και να συνεχίσει τη δραστηριότητά του», ενώ ταυτόχρονα επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ