Σάββατο 18 Απρίλη 2020 - Κυριακή 19 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Πρόσω ολοταχώς» για νέα αντιλαϊκά μέτρα θωράκισης των ομίλων

Eurokinissi

«Πρόσω ολοταχώς» για νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και αντεργατικές ανατροπές, προκειμένου να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις «ευλογίες» και την «εποικοδομητική κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ενόψει της καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής.

Χαρακτηριστικές εξάλλου είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που παρουσιάστηκαν μέσα στη βδομάδα και προβλέπουν βύθιση 10% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2020 και μόνο μερική ανάκαμψη (5,1%) το 2021 και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, στο «βασικό σενάριο».

Τόσο από τις προβλέψεις αυτές - που τοποθετούν την ελληνική οικονομία στην κορυφή της κατρακύλας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ - όσο και από τα βασικά σημεία που επισημαίνονται σε όλες τις αστικές αναλύσεις, αναδεικνύονται ξανά και μια σειρά από τα «ευάλωτα» σημεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, που την αφήνουν ακόμη πιο εκτεθειμένη στους επερχόμενους κλυδωνισμούς.

Πρόκειται κυρίως για την περιβόητη «εξωστρέφεια», δηλαδή τη μεγάλη διασύνδεσή της με την πορεία της διεθνούς οικονομίας, με πυλώνες τον τουρισμό, τη ναυτιλία, γενικότερα τις μεταφορές, τις επιχειρήσεις «εξαγωγικού προσανατολισμού», γεγονός που επισήμανε μεσοβδόμαδα και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν. Η «εξωστρέφεια» που οι αστικές πολιτικές δυνάμεις παρουσίαζαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ως «ατού» και «στοιχείο θωράκισης» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ως πρόσθετος «επιβαρυντικός» παράγοντας θεωρείται το υψηλό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών, με τον οίκο «Moody's» να επισημαίνει ξανά μέσα στη βδομάδα πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν «φιλόδοξα» σχέδια τιτλοποιήσεων «προβληματικών» δανείων, δείχνοντας ξανά προς την κατεύθυνση ενός νέου γύρου συγκέντρωσης που αφορά τις επιχειρήσεις κι ενός νέου γύρου «πογκρόμ» για την πρώτη κατοικία των λαϊκών στρωμάτων.

Το ίδιο αρνητικά επιδρά και η αύξηση του δανεισμού του ήδη υπερχρεωμένου ελληνικού κράτους, με τα χρέη να αναμένεται να διογκωθούν παραπέρα, όπως δείχνουν και οι προβλέψεις του ΔΝΤ, που μιλάνε για δημοσιονομικό έλλειμμα 9%, έναντι πλεονάσματος 0,4% την περσινή χρονιά, και εκτίναξη του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 200,9% του ΑΕΠ φέτος, από 179,2% του ΑΕΠ το 2019, κάνοντας ακόμη πιο ορατό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για να φορτωθεί ο λαός τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα βέβαια και η συγκριτικά πιο αυστηρή - σε σχέση με άλλα κράτη - τήρηση των περιοριστικών μέτρων, με το βλέμμα στα τεράστια κενά στο σύστημα Υγείας, ενίσχυσε αντικειμενικά την τάση συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης.

Στο λαό τα σπασμένα με «μνημόνια» διαρκείας και αντεργατικά μέτρα

Μπροστά στο φάσμα αυτό, η κυβέρνηση σπεύδει να επιστρατεύσει όλα τα μέσα, προκειμένου να θωρακίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους με πακτωλό άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, εισφοροαπαλλαγών, φτηνού δανεισμού κ.ά., ύψους σε αυτήν τη φάση περίπου 10 δισ. ευρώ.

Αξιοποιώντας και όλα τα «όπλα» που της προσφέρουν οι πρόσφατες αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, με φθηνότερο δανεισμό 6-8 δισ. ευρώ από την πρόσφατη συμφωνία του Γιούρογκρουπ, τη δυνατότητα για αξιοποίηση 3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τις αποφάσεις της ΕΚΤ με βάση τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν «κατ' εξαίρεση» πρόσβαση για εμπορεύσιμα χρεόγραφα της ΕΚΤ και τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων του ελληνικού κράτους.

Ενώ, μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση προχώρησε και σε μια ακόμη δημοπρασία κρατικών ομολόγων, επταετούς διάρκειας αυτήν τη φορά, αντλώντας συνολικό ποσό 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο στο 2,05%, που μαζί με τα παλιότερα δάνεια θα φορτωθούν ξανά στις λαϊκές πλάτες.

Την ίδια ώρα, τα αστικά επιτελεία δεν κρύβουν τους προβληματισμούς τους, που αφορούν τη διάρκεια της κρίσης και των μέτρων, τον κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού σε ένα δεύτερο κύμα, τους υπόλοιπους παράγοντες «αβεβαιότητας», και με την «ελπίδα» να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους για γρήγορη ανάκαμψη των κερδών μετά την απότομη και βαθιά ύφεση.

Τα στοιχεία αυτά μπαίνουν και στη ζυγαριά για αποφάσεις όπως π.χ. την αξιοποίηση τώρα ή αργότερα του «δημοσιονομικού μαξιλαριού» που άφησαν η φοροληστεία και οι περικοπές επί ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελούν άλλον έναν λόγο που η κυβέρνηση, αν και δεν φέρεται προσώρας να προκρίνει την προσφυγή στην «προληπτική γραμμή» του ESM που ενεργοποίησε το πρόσφατο Γιούρογκρουπ (με τις αντίστοιχες «μνημονιακές» δεσμεύσεις αλλά και τον προβληματισμό για το «στίγμα» που αφήνει για τις διεθνείς αγορές), κρατάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοιχτό, με τις κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως «σε αυτό το στάδιο δεν θα κάνουμε αίτηση, αλλά είμαστε σε δυναμική κατάσταση».

Από αυτό το πρίσμα, άλλωστε, της προσπάθειας να «κρατηθούν εφεδρείες» για τις «αβεβαιότητες» που έχει μπροστά του το κεφάλαιο, η κυβέρνηση δεν δυσκολεύεται να απαντήσει και στη βολική «πλειοδοσία» του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει ακόμα περισσότερα μέτρα για τους ομίλους «εδώ και τώρα», κοιτάζοντας με εμφανή αμηχανία τη ΝΔ να εφαρμόζει επεκτατικά μέτρα και που βέβαια δεν μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.

Επιβεβαιώνεται έτσι ξανά - όπως και με την εφαρμογή της σκληρής «περιοριστικής» πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ - πως η πολιτική που ακολουθείται δεν υπαγορεύεται από «ιδεοληπτικές εμμονές», αλλά από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και η υπηρέτησή τους αποτελεί αντικειμενικά και τη βάση για τις «συγκλίσεις» όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως και σήμερα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Από κοινού, εξάλλου, με τα καλέσματα περί «κοινών θυσιών» που πρέπει να γίνουν, κάνουν προετοιμασία εδάφους για να δεχτεί ο λαός να πληρώσει και πάλι την κρίση. Και με τα νέα μέτρα και τις περικοπές ώστε να αποπληρωθούν τα νέα και παλιά δάνεια που γίνονται «πακέτα» ενισχύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και κυρίως με την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς, όπως δείχνει και η αποστροφή του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του την περασμένη Δευτέρα, πως τα νέα αντεργατικά μέτρα που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ για την εκτίναξη της «ευελιξίας» και την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, τις αναστολές και ανατροπές στις ΣΣΕ, το χτύπημα μισθών, αδειών, δικαιωμάτων κ.ο.κ., πρέπει «να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων», μόνιμων δηλαδή αντεργατικών ανατροπών.

Το σήμα άλλωστε για την κλιμάκωση της αντεργατικής επέλασης έδωσε ξανά μέσα στη βδομάδα ο ΣΕΒ, με τις «προτάσεις» - «ραβασάκι» που κατέθεσε, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση της τελευταίας φουρνιάς των αντεργατικών μέτρων αλλά και «ρηξικέλευθες προτάσεις» για τον «δανεισμό εργαζομένων» ανάμεσα σε επιχειρήσεις, γενίκευση των δουλεμπορικών - εργολαβιών, πλάι στα μέτρα που ζητάει για «ζεστό» χρήμα και «μηχανισμούς ταχείας υλοποίησης» για δημόσιες επενδύσεις, ώστε το κράτος να γίνει ακόμα πιο «επιτελικό» στην ενίσχυση του κεφαλαίου, όπως και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Είναι άλλος ένας λόγος που οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν πρέπει να χάσουν στιγμή στην οργάνωση της πάλης, ώστε να μη βγουν απλά από το σπίτι, αλλά δυναμικά στο προσκήνιο της πάλης για τις δικές τους ανάγκες, κόντρα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, της ΕΕ να τους φορτώσουν και τη νέα κρίση.


Τ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ