Σάββατο 18 Απρίλη 2020 - Κυριακή 19 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΙΝΔΙΑ
Οι εργάτες φοβούνται περισσότερο την πείνα παρά τον κορονοϊό

Δεκάδες εκατομμύρια εκτοπίστηκαν βίαια από τις μεγαλουπόλεις όταν έκλεισαν οι δουλειές ή έχουν μείνει εγκλωβισμένοι χωρίς τροφή και στέγη

Στις εργατικές πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές της Ινδίας ο κορονοϊός θερίζει και τα μέτρα και οι συστάσεις για τις αποστάσεις απλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν

Copyright 2020 The Associated

Στις εργατικές πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές της Ινδίας ο κορονοϊός θερίζει και τα μέτρα και οι συστάσεις για τις αποστάσεις απλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Κομβόι εκατομμυρίων εργατών και των οικογενειών τους σχηματίστηκαν στην Ινδία στις αρχές του μήνα στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το Νέο Δελχί και άλλες μεγαλουπόλεις και να περπατήσουν έως τα χωριά τους, ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. Μετά το κλείσιμο των δουλειών στις 24 Μάρτη λόγω της πανδημίας δεκάδες εκατομμύρια έμειναν χωρίς δουλειά και εισόδημα και κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

Εκατομμύρια φτωχοί, πεινασμένοι, διψασμένοι, νέοι και ηλικιωμένοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, άρρωστοι, άτομα με αναπηρίες, που δεν είχαν πλέον θέση στις πόλεις, ξεκίνησαν με τα πόδια για την ύπαιθρο και τους συγγενείς τους, ενώ η δημόσια συγκοινωνία δεν λειτουργούσε. Κάποιοι πέθαναν στο δρόμο. Η αστυνομία τούς χτυπούσε προκειμένου να επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς στην επαρχία δεν υπάρχει καθόλου υγειονομική περίθαλψη και ο κορονοϊός εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο. Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε μερικές μέρες μετά να κλείσει τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων στους εξαντλημένους οδοιπόρους...

Οι μεγαλουπόλεις άρχισαν να «ξεβράζουν» εργάτες

Η Ινδία είναι μια από τις λεγόμενες «αναδυόμενες» καπιταλιστικές οικονομίες με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανερχόμενη ιμπεριαλιστική - και πυρηνική - δύναμη και μάλιστα σε ιδιαίτερα γεωστρατηγική θέση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Τα πιο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα του κόσμου - ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Αυστραλία - «διεκδικούν» αναβαθμισμένες οικονομικές, εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ινδία, μεταξύ άλλων και επειδή μπορεί να αποτελέσει «αντίβαρο» απέναντι στην άνοδο της Κίνας, αλλά και εξαιτίας του νεαρού πληθυσμού της, της τεράστιας αγοράς, των καινοτόμων τεχνολογιών κ.λπ.

Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας, με πληθυσμό 1,3 δισ., είναι στη «μαύρη» εργασία, χωρίς συμβάσεις, χωρίς Ασφάλιση. Ακόμη και η απογραφή της κυβέρνησης διαπίστωσε ότι το 87% όλων των επιχειρήσεων στη χώρα λειτουργούν «άτυπα». Οταν τα εργοστάσια, ο κατασκευαστικός και αγροτικός κλάδος, τα καταστήματα, τα εστιατόρια έκλεισαν, όταν οι πλούσιοι και η μεσαία τάξη κλείστηκαν στα σπίτια τους για να προστατευτούν από την πανδημία, οι μεγαλουπόλεις άρχισαν να «ξερνούν» τους εργάτες και τις οικογένειές τους.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε την Τρίτη την παράταση έως τουλάχιστον τις 3 Μάη των περιοριστικών μέτρων. Στη Βομβάη και άλλες μεγαλουπόλεις ξέσπασαν διαδηλώσεις χιλιάδων εργατών - που χτυπήθηκαν από την αστυνομία - διεκδικώντας να επιτραπεί να γυρίσουν στα σπίτια τους.

«Η εδώ και τρεις βδομάδες καραντίνα δείχνει πως μεγάλη μερίδα του λαού πεινάει και δεν έχει κατάλληλη στέγη», σημειώνει το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και ζητά από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για την εργατική τάξη, όπως να γίνουν μαζικά τεστ για να προσδιοριστούν οι εστίες εξάπλωσης της πανδημίας αλλά και μέτρα προστασίας ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Αντίστοιχα, το ΚΚ Ινδίας σημειώνει πως η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του lockdown «αγνοεί το λαό που υποφέρει, ιδίως τους εσωτερικούς μετανάστες και τους μεροκαματιάρηδες, συμπεριλαμβανομένου του παραϊατρικού προσωπικού στα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Από την πλευρά τους, εργοδοτικές ενώσεις και οικονομολόγοι της χώρας ανησυχούν για την απειλή της οικονομικής ύφεσης και των «κοινωνικών αναταραχών»: «Η αυξανόμενη ανεργία, η απώλεια εισοδήματος και η δυσαρέσκεια για τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή», ενώ η ινδική καπιταλιστική οικονομία κινδυνεύει να συρρικνωθεί κατά 4% φέτος.

Στην παραγκούπολη του Νταράβι

Στην Ινδία καταγράφονταν πάνω από 12.750 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 423 θάνατοι από κορονοϊό, αλλά είναι βέβαιο πως τα επίσημα στοιχεία απέχουν πολύ από το μέγεθος της πανδημίας. Ενδεικτικά, περίπου 10.500 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι διαγνωστικά τεστ γίνονται ενδεχομένως μόνο σε όσους καταφέρουν να εισαχθούν σε νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα.

Πολύ περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης στις πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις είναι άθλιες και ο ιός μεταδίδεται ραγδαία και αθόρυβα, αφού το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Ενδεικτικά, η συνοικία Νταράβι είναι η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Βομβάης, μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν η μεγαλύτερη στην Ασία. Σχεδόν πουθενά αλλού στον κόσμο δεν ζουν τόσο πολλά άτομα σε τόσο λίγο χώρο: Πάνω από 700.000 άνθρωποι σε 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκεί ένας 56χρονος διαγνώστηκε με κορονοϊό λίγες ώρες πριν πεθάνει στο νοσοκομείο.

Οι πιθανότητες εξάπλωσης του κορονοϊού είναι μεγάλες. Ο πληθυσμός του Νταράβι είναι σχετικά νέος, αλλά πολλοί είναι αποδυναμωμένοι από ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία, ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς αρκετό νερό και αρκετές τουαλέτες. Να σημειωθεί ότι στην παραγκούπολη δεν ζουν μόνο οι «φτωχότεροι των φτωχών», αλλά και βιομηχανικοί εργάτες, ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, λογιστές, αστυνομικοί, καθώς η στέγαση στη Βομβάη είναι πανάκριβη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικονομικά και γεωπολιτικά «παιχνίδια» στις πλάτες των λαών(2021-04-28 00:00:00.0)
Αναβάθμιση των μυστικών υπηρεσιών(2009-03-21 00:00:00.0)
Υψηλές... επισκέψεις(2008-12-05 00:00:00.0)
«Αγριοκοιτάγματα»(2006-07-15 00:00:00.0)
Τραγικός πολύνεκρος απολογισμός(2006-07-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ