Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνη πολιτική

Παράλληλα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι η ενίσχυση των μέτρων καταστολής και αποτροπής θα περιορίσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα και θα οδηγήσει σταδιακά σε αποσυμφόρηση των νησιών. Το ίδιο ισχύει με την τοποθέτηση φραγμάτων στο Αιγαίο και τη συγκρότηση στρατιωτικοποιημένων σωμάτων με «κυνηγούς κεφαλών» στα σύνορα και στην ενδοχώρα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η κατάσταση στα νησιά, που καταδικάζει σε μαρτύριο πρόσφυγες, μετανάστες και κατοίκους, είναι αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού, της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, των άλλων ευρωπαϊκών Οδηγιών και κατευθύνσεων τις οποίες με ευλάβεια εφαρμόζει η κυβέρνηση και με τα νέα μέτρα.

Ας μην κοροϊδεύουν λοιπόν. Οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα «ζουν και βασιλεύουν». Οι κλειστοί χώροι κράτησης θα είναι φυλακές, θα αυξήσουν την εξαθλίωση και την αγανάκτηση, δεν πρόκειται να εκτονώσουν τα προβλήματα για τους πρόσφυγες - μετανάστες αλλά ούτε και για τους νησιώτες.

Τα πλωτά τείχη και η ένταση της καταστολής στα θαλάσσια σύνορα θα αυξήσουν τα θύματα. Δεν πρόκειται να ανακόψουν ούτε την απελπισμένη προσπάθεια των ξεριζωμένων να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, ούτε τα κυκλώματα των διακινητών, που βγάζουν τεράστια κέρδη.

Δεν πρόκειται επίσης να αποτρέψουν την Τουρκία από το να αξιοποιεί το Μεταναστευτικό και το «ανοιγόκλεισμα» των ροών ως εργαλείο άσκησης πίεσης στα παζάρια με την Ελλάδα και την ΕΕ για συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή.

Είναι υποκριτική λοιπόν η «κριτική» που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με το επιχείρημα μάλιστα ότι η ΝΔ «αποκλίνει» από αυτά που προβλέπει η Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ, ασκώντας πίεση για πιο αποφασιστική εφαρμογή της. Δηλαδή της Συμφωνίας που έχει οδηγήσει στον διπλό εγκλωβισμό και που βέβαια υπηρέτησε πιστά ο ίδιος ως κυβέρνηση.

Ολα τα αστικά κόμματα έχουν μεγάλη ευθύνη για έναν επιπλέον λόγο. Από τη μια «αγωνιούν» και «κοκορομαχούν» για τη διαχείριση του Προσφυγικού και από την άλλη στηρίζουν και υλοποιούν όλα μαζί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που πυροδοτούν πολέμους και προκαλούν προσφυγιά.

Οσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, όπως αυτός στη Συρία, θα συνεχίσουν να ξεριζώνονται χιλιάδες από τις εστίες τους.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις, επομένως, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, για τη στάση της ΕΕ, της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή η αναγκαιότητα να παλέψει ο λαός για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη γίνουν άλλα, να μεταφερθούν οι εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική χώρα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους. Προπάντων, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πόλεμο και προσφυγιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ