Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες εντός (και εκτός) των Χριστιανοδημοκρατών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Πολιτικές διεργασίες - που υποβόσκουν τα τελευταία χρόνια - πυροδότησαν οι εξελίξεις στο κρατίδιο της Θουριγγίας, με την έμμεση σύμπραξη Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) - Φιλελευθέρων (FDP), καθώς και η προχτεσινή ανακοίνωση της υπουργού Αμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ότι δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία και θα παραιτηθεί από την προεδρία της CDU.

Σύμφωνα με την Καρενμπάουερ - που στο μεταξύ παραμένει επικεφαλής της CDU - η διαδικασία αναζήτησης υποψήφιου καγκελάριου των Χριστιανοδημοκρατών θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο ή και τον ερχόμενο χειμώνα, κάτι που το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, η CSU, θεωρεί «πολύ αργά».

Πάντως, με αφορμή την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Θουριγγία ήρθε στην επιφάνεια η εσωκομματική διαπάλη στην CDU ως προς τη στάση της απέναντι στο εθνικιστικό - νεοναζιστικών καταβολών κόμμα της AfD, στο πλαίσιο και του ευρύτερα «ρευστού» πολιτικού σκηνικού, όπως έχει φανεί στις τελευταίες ομοσπονδιακές και κρατιδιακές εκλογές. Η CDU Θουριγγίας φέρεται να ψήφισε μαζί με την AfD τον υποψήφιο πρωθυπουργό του FDP (με μόλις 5%), παρά τη διαφωνία της προέδρου του κόμματος Καρενμπάουερ. Επίσης στελέχη της CDU έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς «ανοιχτοί» στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την AfD, η οποία σημειώνει άνοδο στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο μεταξύ η AfD - κόμμα που στοχοποιεί προσωπικά την Αγκελα Μέρκελ - κατέθεσε χτες μήνυση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, κατηγορώντας την ότι με τις δηλώσεις της για τη Θουριγγία έκανε κατάχρηση του αξιώματός της και εξανάγκασε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ (FDP) μια μέρα μετά την εκλογή του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν αρχίσει ήδη οι εικασίες για τον επόμενο πρόεδρο της CDU και υποψήφιο καγκελάριο, όπου ακούγονται τα ονόματα των Γενς Σπαν και Φρίντριχ Μερτς (των δύο αντιπάλων της Καρενμπάουερ στο συνέδριο του 2018), και του Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, το 48% των Γερμανών εκτιμούν ότι η AfD θα συμμετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή στην κυβέρνηση κάποιου κρατιδίου μέχρι το 2030, ενώ το 29% δεν αναμένει κάτι τέτοιο. Το 26% δεν έχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της AfD σε κρατιδιακή κυβέρνηση και το 19% δεν έχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το 59% απορρίπτει εντελώς τη συμμετοχή της AfD σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ