Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις συνέπειες της «πανεπιστημιοποίησης»

Από παλιότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις

MotionTeam

Από παλιότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις
Μέσα από μαζικές διαδικασίες, με συλλογή πάνω από 100 υπογραφών και ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι φοιτητές του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου απαιτούν να καλυφτούν μια σειρά από ανάγκες, να αντιμετωπιστούν αντίστοιχα προβλήματα. Απορρίπτουν όλη την προσπάθεια εφησυχασμού που επιχειρήθηκε από τον υπουργό Παιδείας, αλλά και τη διοίκηση του Ιδρύματος τις προηγούμενες μέρες, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών που θα επιτευχθεί με την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Σε δελτίο Τύπου του Συλλόγου επισημαίνεται: «Το τοπικό τμήμα στον Αγιο Νικόλαο για χρόνια λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους καθηγητές στο δυναμικό του. Μάθαμε πρόσφατα πως σε παρόντα χρόνο ο αριθμός αυτών είναι μόλις 7. Βλέπουμε επίσης μέσα από πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης πως το έκτακτο προσωπικό σε κάποια τμήματα ξεπερνάει το 60%. Φαίνεται λοιπόν πως το εν λόγω ζήτημα απασχολεί έντονα το Ιδρυμα.

Συγκεκριμένα, το τμήμα στον Αγιο Νικόλαο αντιμετωπίζει χρόνια πρόβλημα με τη μετακίνηση των φοιτητών, η οποία αποδεικνύεται ακριβή αλλά και αναξιόπιστη. Με τα δρομολόγια να γίνονται κάθε 2 ώρες, τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών δεν μπορούν παρά να ρυθμίζονται βάσει των δρομολογίων, και όχι το αντίθετο. Επίσης, φοιτητές του τμήματος ποτέ δεν είχαν πρόσβαση σε φοιτητικές εστίες, με πολλούς από αυτούς να αναγκάζονται να εργάζονται.

Με το ίδρυμα λοιπόν να έχει τμήματα σε κάθε νομό της Κρήτης, κύρια ανησυχία των φοιτητών είναι το ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα του Ιδρύματος, μπορεί ακόμη και να ενταθούν όταν θα έρθει η ώρα να κατανεμηθούν πόροι για την κάλυψη των νέων αναγκών που θα υπάρξουν με τη διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης.

Καθώς λοιπόν και η σχετική νομοθεσία φαίνεται να αφήνει και διάφορα κενά για το πώς θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες στην πράξη, εμείς οι φοιτητές δεν θα αφεθούμε στην καλή θέληση πολιτικών βλέψεων του εκάστοτε υπουργού αλλά και της διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου», σημειώνουν οι φοιτητές, που απαιτούν: Αύξηση της χρηματοδότησης και δίκαιη κατανομή της, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τα θέματα της «πανεπιστημιοποίησης», εξασφάλιση κάλυψης των αναγκών προσωπικού για κάθε τμήμα και δημιουργία νέων θέσεων, να έχουν λόγο οι φοιτητές για τις αποφάσεις που αφορούν τις σπουδές τους.

Στο πλευρό τους το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ

Τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) του Αγίου Νικολάου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ χαιρετίζει τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), που μέσα από συλλογή υπογραφών, τη Γενική τους Συνέλευση και τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν, διεκδικούν ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, αύξηση της χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλήματα, όπως οι ακριβές μεταφορές, η έλλειψη εστιών.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ταυτόχρονα πως δεν τσιμπάνε στις τυμπανοκρουσίες του υπουργού, ότι δήθεν με τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα λυθούν μια σειρά προβλήματα, ότι θα αναβαθμιστούν οι σπουδές. Ισα - ίσα που με την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανοίγει ο δρόμος για να συμπτυχθούν προς τα κάτω τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, όσον αφορά το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου στον Αγιο Νικόλαο θα υπάρχουν: Οι απόφοιτοι που θα πάρουν το πτυχίο του υπάρχοντος τμήματος, του 4ετούς προγράμματος του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, των 2ετών που θα φτιαχτούν και των 3ετών των κολεγίων.

Οι φοιτητές έχουν απέναντί τους όλα εκείνα τα κόμματα που με σχέδιο χτυπάνε τα σημερινά δικαιώματά τους, αλλά και τα αυριανά εργασιακά, με στόχο να υπηρετήσουν καλύτερα τα αφεντικά τους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την αύξηση των κερδών τους. Γι' αυτούς άλλωστε τσακώνονται για το ποιος θα 'ναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι της απομόνωσης που βιώνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ στον Αγιο Νικόλαο είναι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες των φοιτητών.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα 'ναι και τώρα και από τις 8 Ιούλη, την επομένη των εκλογών, ως ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μαζί με τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, για τις ανάγκες τους, στήριγμα και συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις τους απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Καλούμε τους φοιτητές του ΤΕΙ να μην συμβιβαστούν με τα λίγα και με τα ψίχουλα, όπως κάποιοι τους καλούν να κάνουν.

Αυτή η στάση δεν ταιριάζει στον νέο άνθρωπο, με τα όνειρα και τις προσδοκίες από τη ζωή του!

Τους καλούμε αντίθετα να βαδίσουν τον δρόμο του αγώνα, να οργανωθούν στο σύλλογό τους και να διεκδικήσουν τη ζωή και τις σπουδές που τους αξίζουν, έχοντας στο νου τους τις τρομερές δυνατότητες της χώρας μας για φιλολαϊκή ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ