Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων στον Βόλο

Με αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική που πλήττει τα δικαιώματά τους, «υποδέχτηκαν» χτες φοιτητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τον υπεύθυνο για θέματα Παιδείας της ΝΔ, οι οποίοι ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου», που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Γεωπονική Σχολή οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονίας, Χωροταξίας, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής μαζί με το Σωματείο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονίας, ο Γιάννης Μπράτσος τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η ψήφιση του νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας ήταν αποτέλεσμα της προώθησης της πολιτικής που στόχο έχει την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων, το μεγαλύτερο δέσιμο του Ιδρύματος με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το χτύπημα στα πτυχία και στο δικαίωμα στη μόρφωση. Οι φοιτητές παλεύουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, ενάντια στα νομοσχέδια που τσακίζουν τις ζωές τους και κατηγοριοποιούν τα πτυχία. Οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων διαχρονικά σε σχέση με τους φοιτητές και τις ανάγκες τους φαίνονται ανάγλυφα στο γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχουν μόλις 40 κλίνες στην πόλη του Βόλου για 10.000 φοιτητές, αλλά και στα απαράδεκτα όρια στη σίτιση, που δικαίωμα για δωρεάν σίτιση έχει μόνο το 10% των φοιτητών».

Στην ομιλία της, η Μαρία Πλαγερά, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, στάθηκε στην «κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην απαίτηση για μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού με όποια κυβέρνηση πάντα ερχόμασταν μπροστά στο σχέδιο να μπουν εργολάβοι στο Ιδρυμα και να απολυθούμε». Και υπογράμμισε πως «όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε σχολεία και σε πανεπιστήμια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα συνεχίσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά». Αναφέρθηκε και στις απολύσεις που έγιναν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας μετά από τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ και τόνισε πως «το Σωματείο θα είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, απέναντι σε εργολάβους στην καθαριότητα και στη φύλαξη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ