Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τα κροκοδείλια δάκρυα του υπουργείου Παιδείας για τους μαθητές των εσπερινών και οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Με ανακοίνωσή του, σχετικά με τη μη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων εσπερινού λυκείου των Χανίων, το υπουργείο Παιδείας χύνει κροκοδείλια δάκρυα, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο και καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση διασφάλισης των δικαιωμάτων των μαθητών. Και ενώ κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία» και «ασύδοτους εργοδότες», συγκαλύπτει συνειδητά τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την ανυπαρξία θετικών μέτρων απέναντι στους εργαζόμενους μαθητές. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα Χανιά, ούτε μόνο την ανυπαρξία ελέγχων και δεσμεύσεων προς την εργοδοσία για τις άδειες στις εξετάσεις, αλλά και την απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και μέτρων στήριξης των μαθητών των εσπερινών.

Οι μαθητές των εσπερινών γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ από το 2011 σταμάτησαν να εξετάζονται το απόγευμα και εξετάζονται το πρωί, μαζί με τους αποφοίτους των πρωινών, αφού καταργήθηκαν τα εσπερινά σχολεία ως εξεταστικά κέντρα, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. Αυτή η απόφαση ξεσήκωσε τότε διαμαρτυρίες των μαθητών των εσπερινών, ενώ ήταν φανερό ότι κάποιοι δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδειες από τις δουλειές τους για να εξεταστούν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη ρύθμιση αυτή και πρόσθεσε νέα εμπόδια για τις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών των κατηγοριών αυτών. Συγκεκριμένα, με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018) η κυβέρνηση κατάργησε τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους μαθητές των εσπερινών ΓΕΛ να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις εφόσον είχαν φοιτήσει στην Α' Ημερησίου Λυκείου και στη Γ' και Δ' Εσπερινού.

Αν η δημοσιονομική πειθαρχία και οι απαιτήσεις των «εταίρων» είναι ο οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τις υπόλοιπες δυνάμεις που ομνύουν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ακόμη και για τέτοια ζητήματα που θέτουν εξόφθαλμα ολοφάνερα εμπόδια και ταξικούς φραγμούς στους εργαζόμενους μαθητές, ο οργανωμένος αγώνας και η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, μαζί και η εκλογική, αποτελούν τον πραγματικό «μονόδρομο» για τα συμφέροντα της μεγάλης μάζας των μαθητών...


Δ. Γ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org