Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εκδρομή της ΚΝΕ στο Μουσείο Αμπελακίων

Μονοήμερη εκδρομή «στην Ιστορία και στις ομορφιές του τόπου μας» οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ το Σάββατο 15 Ιούνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, στο χωριό Αμπελάκια του νομού Λάρισας. Θα ακολουθήσει δροσιστική βουτιά, με στιγμές ξεκούρασης αλλά και αθλητικές δραστηριότητες στην παραλία του Στόμιου της Λάρισας.

Στον παραδοσιακό οικισμό των Αμπελακίων, από το 2008 λειτουργεί το Μουσείο το οποίο φιλοξενεί μνήμες, ιστορίες και διδάγματα της θρυλικής δεκαετίας 1940 - 1949 και των δύο ένοπλων αναμετρήσεων: Του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, μέσα από τη δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), και της κορυφαίας ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα, της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Η ύπαρξη του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια δεν έγινε γνωστή ούτε μετά την Απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές. Οι 5-6 άνθρωποι που γνώριζαν το μυστικό, το κράτησαν καλά φυλαγμένο στην καρδιά τους και κρυμμένο στη μνήμη τους. Θα μαθευόταν πολύ αργότερα, το 1985, όταν έφτασε στα γραφεία της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ φωτοτυπημένο υλικό.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και συμμετοχές στο τηλέφωνο 6948482728 ή στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη Θεσσαλία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org