Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Βλέπουν ενδεχόμενο «ναυαγίου»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το πολύ πιθανό ενδεχόμενο «ναυαγίου» ακόμη ενός αμερικανικού «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό φαίνεται πως βλέπουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», που επικαλείται λέξη προς λέξη ηχητική καταγραφή τοποθέτησης του Πομπέο την περασμένη Τρίτη στη διάρκεια συνάντησής του με τους προέδρους ισχυρών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, ο υπουργός φέρεται να δηλώνει: «Μπορεί εντέλει ο κόσμος να πει "δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, δεν έχει κάποιο όφελος για μένα", ή "περιέχει δύο καλά κι εννιά άσχημα, δεν θα πάρω, ευχαριστώ"... Κατανοώ το γιατί ο κόσμος θεωρεί πως θα πρόκειται για μια συμφωνία που θα αρέσει μόνο στους Ισραηλινούς».

«Κατανόηση» για την εκτίμηση Πομπέο έδειξε αργότερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνιστώντας «υπομονή» μέχρι «να δούμε τι θα γίνει»...

Στο σχέδιο για το Παλαιστινιακό αναφέρθηκε χτες και ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωσή του, δηλώνοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να έχουν αυτοδιάθεση». Ωστόσο αμφέβαλε αν είναι σε θέση να κυβερνήσουν οι ίδιοι το κράτος τους! Ερωτηθείς αν οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναμένουν από το σχέδιό του να σταματήσει η ισραηλινή κυβερνητική και στρατιωτική παρέμβαση στα εσωτερικά τους, ο Κούσνερ σημείωσε: «Αν δεν υπάρχει σωστή κυβερνητική δομή και σωστή ασφάλεια, όταν οι άνθρωποι ζουν με τον φόβο της τρομοκρατίας, αυτό πλήττει τους Παλαιστίνιους».

Απέφυγε επίσης να δηλώσει ξεκάθαρα αν το σχέδιό του περιλαμβάνει τη λύση των δύο κρατών. Οι σχεδιασμοί των Αμερικανών ιμπεριαλιστών πάντως εντείνουν μέρα με τη μέρα την προκλητική στάση των ισραηλινών κατοχικών αρχών, οι οποίες επέτρεψαν προκλητικά την εμφάνιση Εβραίων εποίκων έξω από το τέμενος Αλ Ακσα, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, λίγες μέρες πριν από το τέλος του Ραμαζανιού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ