Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
18ο ΦΟΡΟΥΜ «ΣΑΝΓΚΡΙ - ΛΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζονται για κλιμάκωση της κόντρας

Ανοιχτές επισημάνσεις από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αναδείχθηκε στις τριήμερες εργασίες του 18ου Φόρουμ για την Ασφάλεια «Σάνγκρι - Λα», που έγινε στη Σιγκαπούρη από τις 31 Μάη έως τις 2 Ιούνη, επιβεβαιώνοντας συν τοις άλλοις ότι η περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού - Ινδικού Ωκεανού εξελίσσεται σε όλο και πιο σημαντικό πεδίο αναμέτρησης για τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση της Ασίας που έχει καταξιωθεί ως κορυφαίο διεθνές Φόρουμ για την Ασφάλεια.

Ενδεικτικές ήταν οι ομιλίες των υπουργών Αμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας Πάτρικ Σάναχαν (που ακόμα εμφανίζεται ως «υπηρεσιακός» επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου) και Γουέι Φενχέ.

Ο Σάναχαν, αφού ξεκαθάρισε ότι «ακριβώς η συγκεκριμένη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού αποτελεί βασικό γεωγραφικό μας επίκεντρο, πεδίο κατά προτεραιότητα για την υπεράσπιση της στρατηγικής μας», τόνισε: «Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω τη διαρκή αφοσίωση των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού και τις αξίες που τη συντηρούν ασφαλή και ευήμερη, ελεύθερη και ανοιχτή», αναφερόμενος φυσικά σε καταστάσεις και ισορροπίες που έως τώρα ευνοούσαν (τουλάχιστον σε ένα βαθμό) τις προτεραιότητες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που τώρα δέχονται αυξανόμενη πίεση από τη ραγδαία ανέλιξη της Κίνας σε όλα τα πεδία. Ενδεικτική της σημασίας που έχει η περιοχή για τα αμερικανικά μονοπώλια είναι πάντως ότι - όπως είπε ο Σάναχαν - «ο όγκος των ετήσιων διμερών εμπορικών συναλλαγών μας είναι 2,3 τρισ. δολάρια και οι άμεσες ξένες επενδύσεις των ΗΠΑ είναι 1,3 τρισ., πάνω από ό,τι για Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα συνδυασμένα...».

Ο Σάναχαν προσπέρασε με αόριστες αναφορές τις «διαφωνίες» των ΗΠΑ με όσα η Κίνα κάνει π.χ. στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου η κόντρα των δύο αποκαλύπτεται στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» και με επίκεντρο τον μεγάλο φυσικό πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής), αλλά πολύ ανοιχτά και συγκεκριμένα προσδιόρισε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να υψώσει τους τόνους. Μιλώντας συνολικότερα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, είπε κατά λέξη: «Συνεργαζόμαστε με την Κίνα εκεί όπου τα συμφέροντά μας μπορούν να ευθυγραμμίζονται, από το διάλογο ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις μας για την ανάπτυξη μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο (σύγκρουσης), μέχρι την αντιμετώπιση διεθνών απειλών όπως η πειρατεία και η ενίσχυση των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα. Και ανταγωνιζόμαστε με την Κίνα εκεί όπου πρέπει...». Πρόσθεσε ότι μέχρι η Κίνα να σταματήσει τη συμπεριφορά που «διαβρώνει την κυριαρχία άλλων εθνών... εμείς θα στεκόμαστε ενάντια σε μια μυωπική και στενή θεώρηση του μέλλοντος και θα στεκόμαστε υπέρ μιας ελεύθερης και ανοιχτής τάξης (πραγμάτων) που μέχρι τώρα τους ωφέλησε όλους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας». Για να καταλήξει τονίζοντας: «Οι ΗΠΑ δεν αποζητάμε τη σύγκρουση, αλλά γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή ενός πολέμου είναι η απόκτηση της ικανότητας να τον κερδίσεις...».

Αντίστοιχα ενδιαφέρουσα ήταν όμως και η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας της Κίνας - μέλους και του Κρατικού Συμβουλίου της χώρας - στρατηγού Γουέι Φενχέ. Αφού υπογράμμισε ότι το Πεκίνο «κρατά σημειώσεις» από την παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, ξεκαθάρισε ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις από την αμερικανική πλευρά», όσον αφορά ειδικά το θέμα της Ταϊβάν αλλά και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, και εξήγησε ότι η «αμυντική στρατηγική» της Κίνας υπακούει στην αρχή «δεν θα επιτεθούμε μέχρι να δεχτούμε επίθεση, αλλά θα αποκρούσουμε σίγουρα αυτήν την επίθεση». Επέμεινε ότι η γοργή ανάπτυξη της πολεμικής μηχανής της Κίνας αφορά την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων και «των νόμιμων αναγκών της για να προστατέψει την ασφάλειά της», αλλά και «να συμβάλει στην παγκόσμια δύναμη για την ειρήνη». Ενώ καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην «πρόσφατη εμπορική προστριβή» με τις ΗΠΑ, βεβαιώνοντας ότι δεν είναι παρά μία μόνο πλευρά της ευρύτερης αναμέτρησης των δύο κέντρων: «Αν οι ΗΠΑ θέλουν να διαπραγματευτούν, θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή. Αν επιθυμούν σύγκρουση, θα συγκρουστούμε μέχρι τέλους. Οπως λέει και η κοινή γνώμη αυτήν την περίοδο στην Κίνα: "Συνομιλία; Καλοδεχούμενη. Κόντρα; Είμαστε έτοιμοι. Παρενόχληση; Σε καμία περίπτωση"...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλοκαταγγέλλονται για «ολοένα πιο επικίνδυνες» ενέργειες στον Ινδο-Ειρηνικό(2023-06-08 00:00:00.0)
Επαφές και από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας στην περιοχή(2022-06-10 00:00:00.0)
Η Κίνα εντείνει επαφές για επενδυτικές συνεργασίες που αποκλείουν τις ΗΠΑ(2021-09-15 00:00:00.0)
Οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην ανερχόμενη περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού(2019-03-01 00:00:00.0)
Στη Σιγκαπούρη η 33η Σύνοδος Κορυφής(2018-11-15 00:00:00.0)
Προχωράνε οι διμερείς μπίζνες(2013-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ