Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Νέο μακελειό διαδηλωτών από τη χούντα

Πάνω από 13 οι νεκροί, πολλές δεκάδες οι τραυματίες και οι συλληφθέντες έπειτα από επέμβαση του στρατού σε πολυήμερη καθιστική διαμαρτυρία αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Από τα οδοφράγματα στο Χαρτούμ
Από τα οδοφράγματα στο Χαρτούμ
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Στην εν ψυχρώ σφαγή αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που είχαν κατασκηνώσει από τις 6 Απρίλη έξω από το στρατηγείο του στρατού του Σουδάν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, διεκδικώντας δημοκρατία και δικαιώματα, προχώρησε χτες ο στρατός με απόφαση του επικεφαλής των πραξικοπηματιών του «μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου», Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, και με τις «ευλογίες» ή την ανοχή δυτικών ιμπεριαλιστών και χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ, υποτίθεται, η Αφρικανική Ενωση και η πρεσβεία των ΗΠΑ «καταδικάζουν τη βία κατά διαδηλωτών».

Από τις σφαίρες των στρατιωτών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι (ανάμεσά τους και ένα παιδί οκτώ ετών!) και τραυματίστηκαν πάνω από 115 άλλοι, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το μακελειό ξεκίνησε χτες λίγο μετά τις 5 π.μ., με εμπρησμούς σκηνών διαδηλωτών, χρήση αληθινών πυρών, γκλομπς και δακρυγόνων. Λίγες ώρες μετά, ο χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, αν και σε ορισμένα προάστια του Χαρτούμ εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχισαν τα μπλόκα σε δρόμους και γέφυρες, καταγγέλλοντας το στρατό για το νέο μακελειό σε βάρος του λαού.

Δυνάμεις του στρατού προχώρησαν σε διάλυση διαδηλώσεων ή καθιστικών διαμαρτυριών που πραγματοποιούνταν μέχρι χτες στη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, Ομντουρμάν, και στην ανατολική πόλη Κανταρίφ.

Η Οργάνωση του Χαρτούμ του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε χτεσινή ανακοίνωσή του κατήγγειλε το νέο μακελειό σε βάρος διαδηλωτών, επισημαίνοντας πως η χούντα των πραξικοπηματιών φέρει την ευθύνη του εγκλήματος και προβλέποντας ότι θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσει. Το Σουδανικό ΚΚ θυμίζει πως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις προσπάθειες των πραξικοπηματιών να διατηρήσουν το προηγούμενο καταπιεστικό καθεστώς σε νέα εκδοχή και συνεχίζει: «Τώρα που το πραγματικό πρόσωπο της χούντας αποκαλύφθηκε στις μάζες του λαού μας, το μόνο που έχουμε μπροστά μας είναι να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στα απομεινάρια του προηγούμενου καθεστώτος, βγαίνοντας άμεσα στους δρόμους με διαδηλώσεις και με την κήρυξη της πολιτικής ανυπακοής, φτάνοντας έως την πολιτική απεργία και την ανατροπή και διάλυση ολόκληρου του καθεστώτος».

Η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών στηλίτευσε τη σφαγή και κάλεσε τους Σουδανούς σε «απόλυτη πολιτική ανυπακοή για να ανατραπεί το προδοτικό και δολοφονικό Στρατιωτικό Συμβούλιο».

Η δε αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή» (ALC) έχει απευθύνει έκκληση για «ειρηνικές πορείες σε συνοικίες, πόλεις και χωριά» μέχρι την ανατροπή του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Οι κινητοποιήσεις στο Σουδάν ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβρη με αφορμή κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και ενάντια στο επί 30 χρόνια αυταρχικό καθεστώς του Ομάρ Μπασίρ, που στις αρχές Απρίλη ανατράπηκε. Ο Μπασίρ παραμένει έκτοτε φυλακισμένος και αντικαταστάθηκε από τους πραξικοπηματίες του στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν, που έχουν τη στήριξη τμήματος της αστικής τάξης. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πολλές δεκάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις «ασφαλείας», ενώ λίγες μέρες πριν το νέο μακελειό στο Χαρτούμ ο Μπουρχάν επισκέφθηκε την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, εξασφαλίζοντας - κατά τα φαινόμενα - την υποστήριξή τους για τη νέα κλιμάκωση της ένοπλης βίας και καταπίεσης του σουδανικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ