Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

ΡΩΜΗ.--

Οι διαφωνίες «Λέγκα» - «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) ασκούν νέα πίεση στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, με φόντο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που η «Λέγκα» διεκδικεί (μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών) για την ευρύτερη αναμόρφωση αντιλαϊκών συνεργασιών στην ΕΕ, πάντα για λογαριασμό του ιταλικού κεφαλαίου.

Σε χτεσινή του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κάλεσε τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν «να κάνουν την επιλογή τους και να μου πουν αν σκοπεύουν να τηρήσουν αυτό το (κυβερνητικό) συμβόλαιο», συμπληρώνοντας ότι διαφορετικά «θα υποβάλω την παραίτησή μου». Μεταξύ άλλων, ο Κόντε χαρακτήρισε «περίπλοκη» τη διαδικασία για την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού για το νέο έτος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί «η εμπιστοσύνη των αγορών», και γι' αυτό οι δύο εταίροι χρειάζεται να αποφασίσουν γρήγορα αν θέλουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ή αν θα συνεχίσουν το έργο τους. Από τη μεριά του, ο ηγέτης της «Λέγκα» και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ισχυρίστηκε ότι εμείς «θέλουμε να συνεχίσουμε, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο».

Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή νέα επιστολή της Κομισιόν, που ζητούσε «διευκρινίσεις» για τους «ανεπαρκείς» ρυθμούς «αντιμετώπισης» του δημόσιου ελλείμματος και χρέους της Ιταλίας, στην οποία ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία απάντησε φειδωλά ότι το επόμενο σχέδιο προϋπολογισμού (για το 2020) «θα είναι σύμφωνο με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (SGP)». Σημειωτέον ότι ο ηγέτης της «Λέγκα», Ματέο Σαλβίνι, όλο το τελευταίο διάστημα είχε υψώσει ξανά τους τόνους απέναντι στην ΕΕ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων έτοιμος να αλλάξει «τους παλιούς, απαρχαιωμένους κανόνες» της ΕΕ, ενώ και χτες έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι αυτό που πρέπει να καθορίσει τους «δημοσιονομικούς κανόνες» της Ιταλίας είναι η αντιμετώπιση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα και όχι το ανώτατο όριο (3%) που έχει συνδιαμορφωθεί στις Βρυξέλλες για το έλλειμμα.

Πάντως, την ώρα που συνεχίζονται οι κόντρες για το πώς το (όποιο) κυβερνητικό σχήμα θα υπηρετήσει ακόμα πιο αποφασιστικά τις ανάγκες του ιταλικού κεφαλαίου, για την εργατική τάξη η επίθεση κλιμακώνεται διαρκώς. Ενδεικτική είναι η απόφαση του ομίλου της «Whirlpool» να κλείσει μονάδες στη Νάπολη, πετώντας στο δρόμο πάνω από 400 εργαζόμενους, παρά το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» που είχε συμφωνήσει πριν από λίγο καιρό με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ