Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κινήσεις τακτικής με το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην Αραβική Θάλασσα, που αποτελεί το βορειοδυτικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού μεταξύ Ινδίας, Αραβικής Χερσονήσου και Ανατολικής Αφρικής, πλέει από χτες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln», σε απόσταση 320 χλμ. από τις ακτές του Ομάν. Η εξέλιξη σχολιάστηκε από ορισμένα διεθνή πρακτορεία ως πιθανή ένδειξη για (έστω και προσωρινή...) αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, που έχει οξυνθεί με ευθύνη της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο ευρύτερης διαπραγμάτευσης προς όφελος των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων.

Η «νέα πορεία» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου συνέπεσε «συμπτωματικά» με τη χτεσινή, 30ή επέτειο από το θάνατο του θεμελιωτή της «Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας», Αγιατολάχ Χομεϊνί. Στο αεροπλανοφόρο προσκλήθηκαν χτες Αμερικανοί δημοσιογράφοι και ο διοικητής του, υποναύαρχος Τζον Γουέντ (όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του ΑΡ), απέφυγε να εξηγήσει γιατί το σκάφος δεν πέρασε, τελικά, τα στρατηγικά Στενά του Χορμούζ. Τόνισε ωστόσο με νόημα ότι οι δυνάμεις του αεροπλανοφόρου «μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί», ενώ έγινε γνωστό ότι στα σενάρια των ασκήσεών του περιλαμβάνονται και «επιχειρήσεις επίθεσης σε εχθρική χώρα».

Επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο έναρξης ιρανο-αμερικανικών συνομιλιών τουλάχιστον άμεσα, εμφανίστηκε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ, παρά την προχτεσινή δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του Μ. Πομπέο πως οι ΗΠΑ είναι τάχα έτοιμες για συνομιλίες με το Ιράν «άνευ όρων».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Θάνι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αράμπι», εμφανίστηκε να αντιδρά με καθυστέρηση διημέρου στα αποτελέσματα των έκτακτων συνόδων που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Ο υπουργός απέρριψε τα συμπεράσματα των έκτακτων συνόδων με κεντρικό θέμα τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο και τις διενέξεις με το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της χώρας του. Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί δεν διαφοροποιήθηκε, όπως το Ιράκ που δεν συνυπέγραψε τις ανακοινώσεις.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ εκτίμησε ότι επιτυγχάνεται συναίνεση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, προκειμένου να συνεχιστεί η σταθεροποίηση των διεθνών τιμών πετρελαίου και το δεύτερο εξάμηνος τρέχοντος έτους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ