Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ», ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες το απόγευμα με την κινητοποίησή τους έξω από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία».

Δεκάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παναττικής Επιτροπής Εργαζομένων στην «Κοινωφελή Εργασία» του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις συνθήκες δουλειάς και αμοιβής αλλά και τον εμπαιγμό που αντιμετωπίζουν.

«Τελειώνει το οχτάμηνο και δεν ξέρεις πότε θα ξαναδουλέψεις...»

«Να θεωρείσαι "ωφελούμενος" και όχι εργαζόμενος. Να μην ξέρεις αν θα πάρεις επίδομα ανεργίας. Να τελειώνει το "οχτάμηνο" και να μην ξέρεις πότε θα ξαναδουλέψεις»: Ετσι περιγράφουν με λίγα λόγια την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα μετρούν αυτήν την περίοδο αντίστροφα τις μέρες που τους απομένουν μέχρι να ξαναβρεθούν στην ανεργία, καθώς το οχτάμηνο πρόγραμμα τελειώνει για μερικούς τον Ιούνη και για άλλους τον Ιούλη. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι τώρα δουλεύουν «μπαλώνοντας» τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις προσωπικού σε δήμους και Περιφέρειες, στην Καθαριότητα, στο Πράσινο, σε υπηρεσίες, πολύ συχνά χωρίς ούτε τα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας που δικαιούνται.

Οι εργαζόμενοι περιγράφουν με μελανά χρώματα τις άσχημες συνθήκες εργασίας, ενώ στην κινητοποίηση έγινε ιδιαίτερη υπόμνηση στα εργατικά «ατυχήματα», στους τραυματίες και νεκρούς εργαζόμενους στους δήμους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και «ωφελούμενοι» της «κοινωφελούς εργασίας».

Ο μισθός δεν φτάνει - Η κοροϊδία περισσεύει

Τους προηγούμενους μήνες, οι «ωφελούμενοι» πήραν... αύξηση της τάξης των 48 περίπου ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

«Είναι πολύ λίγα τα λεφτά», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, εξηγώντας πως με τα ψίχουλα που παίρνουν πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο και λογαριασμούς, να ζήσουν οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατώτατος μισθός είναι το «ταβάνι» της αμοιβής τους, αφού αυτή με βάση τις σχετικές διατάξεις δεν μπορεί να ξεπερνά «το καθαρό ποσό του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού», ενώ εκτός από το ποσό αυτό, «ο ΟΑΕΔ και ο Επιβλέπων Φορέας δεν υποχρεούνται να καταβάλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή αμοιβή στους ωφελούμενους (επίδομα αδείας κ.ά.)». Ακόμα κι αυτός ο μισθός πείνας καταβάλλεται με καθυστέρηση. «Εφτασε 18-20 Απρίλη για να πληρωθούμε τον Μάρτη», λένε χαρακτηριστικά.

Η κοροϊδία συμπληρώνεται από τα σεμινάρια για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», που έχουν συμπεριληφθεί πλέον στους κύκλους υλοποίησης του προγράμματος. Ετσι, λίγο πριν επιστρέψουν στην ανεργία, οι «ωφελούμενοι» κάθονται στα θρανία των διαφόρων ΚΕΚ για να τους μάθουν πώς μπορούν να γίνουν «κοινωνικοί επιχειρηματίες», με «συνταγές» βγαλμένες από τον «τσελεμεντέ» της ΕΕ.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και ο εμπαιγμός από διάφορους καλοθελητές, δημάρχους και άλλους πολιτευτές, που μέσα από φημολογίες υπόσχονται «παράταση» του προγράμματος, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες.

«Δεν πάει άλλο αυτή η κοροϊδία», καταγγέλλουν εργαζόμενοι και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την προσπάθεια να τους παραμυθιάσουν, πατώντας πάνω στην ανάγκη που έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ακόμα και για τον μισθό - ψίχουλα που δίνει το πρόγραμμα.

Κι ενώ το ρεσιτάλ εμπαιγμού συνεχίζεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γύρισε χτες την πλάτη στο αίτημα για συνάντηση που εδώ και μέρες είχαν διατυπώσει, όπως κατήγγειλαν η Επιτροπή και το Συνδικάτο, παραπέμποντας την αντιπροσωπεία τους σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν έχουν ημερομηνία λήξης

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε με ομιλία από την Μαίρη Μαρκοπούλου, εργαζόμενη στην «κοινωφελή εργασία» στον δήμο Αθήνας. «Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να καλυφθούν με μισή δουλειά, μισό μισθό και μισά δικαιώματα», τόνισε και κάλεσε σε αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων, δήμων και Περιφερειών, που κινούνται στις κατευθύνσεις της ΕΕ για ανακύκλωση της ανεργίας. «Μπορεί τα οχτάμηνα να έχουν ημερομηνία λήξης, όχι όμως και τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας», ξεκαθάρισε.

Μεταφέροντας την εμπειρία από τον χώρο δουλειάς της, το φυτώριο του δήμου Αθηναίων, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μπότες, μπουφάν, φόρμες εργασίας, γάντια), ενώ κατήγγειλε πως οι εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου δήμου μένουν υποστελεχωμένες και ανεκμετάλλευτες, ενώ «δίνονται κομμάτι κομμάτι στους ιδιώτες για επιχειρηματική δράση».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε, επίσης, ο Νίκος Μαρνάς, από την Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» στο δήμο Κορυδαλλού. «Μας θέλουν φθηνό και ευέλικτο δυναμικό», κατήγγειλε και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν και να διεκδικήσουν τις ανάγκες τους για σταθερή δουλειά, προστασία των ανέργων, αυξήσεις στους μισθούς.

Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά η απάντηση των εργαζομένων

Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Υπενθύμισε τους αγώνες που έδωσαν όλες οι «φουρνιές» των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» και τα αποτελέσματα που έφεραν, κερδίζοντας βασικά εργασιακά δικαιώματα, άδειες και άλλα που στην αρχή δεν προβλέπονταν. Υπενθύμισε τη μαζική κινητοποίηση τους πρώτους μήνες του προγράμματος στη διοίκηση του ΟΑΕΔ ενάντια στην καθυστέρηση της καταβολής των μισθών και την πλατιά σύσκεψη του Συνδικάτου ΟΤΑ, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων.

«Ασφαλώς δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα», τόνισε και υπογράμμισε πως η πλειοψηφία των δημάρχων δεν τηρεί τις ελάχιστες υποχρεώσεις για παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, γάλακτος, για διενέργεια εμβολιασμών και προληπτικών εξετάσεων Υγείας. «Βλέπετε, η πλειοψηφία των δημάρχων αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με αυτήν τη σχέση εργασίας σαν τσάμπα κρέας. Η Ενωσή τους, η ΚΕΔΕ, αλλά και η ΠΕΔΑ αναζητούν εργαζόμενους ειδικά με αυτήν τη σχέση εργασίας, αφού έτσι μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος. Ούτε κουβέντα για μόνιμες σχέσεις εργασίας», σημείωσε.

«Σήμερα εδώ ζητάμε όσα μας στέρησαν. Ζητάμε το δικαίωμα στην εργασία. Το δικαίωμα να πληρωνόμαστε με μισθούς που δεν θα τσαλακώνουν την αξιοπρέπειά μας», τόνισε ο Μ. Τσελέντης. Επισήμανε πως ο αγώνας αυτός «δεν είναι ξεκομμένος από τον αγώνα που εδώ και χρόνια δίνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα για Συλλογικές Συμβάσεις με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ».

Στηλίτευσε επίσης τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ), που «αρνείται να εγγράψει τους συμβασιούχους στη δύναμή της, αποδυναμώνοντας στην ουσία τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους».

«Εχουμε πείρα. Ο,τι κερδήθηκε μέχρι σήμερα, έγινε ύστερα από αγώνες και τη δική μας αταλάντευτη στάση», ανέφερε και κατέληξε: «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Αυτή είναι η απάντησή μας στα σχέδιά τους. Η απάντηση των αποφασισμένων εργατών, των εργατών που δεν δέχονται μοιρολατρικά όσα τους ετοιμάζουν. Που παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους και ζητούν όσα δικαιούνται».

Το πλαίσιο των αιτημάτων

Το Συνδικάτο ΟΤΑ και η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «Κοινωφελή Εργασία» διεκδικούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος στους δήμους κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα.
  • Καταβολή επιδομάτων - οικογενειακού, τριετιών. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (ΜΑΠ, ιατρικές εξετάσεις).
  • Επίδομα ανεργίας για όλους όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.
  • Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας.
  • Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ