Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλλοθι

Ως ένα προκλητικό άλλοθι, για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου που χρεοκοπεί το λαό, αξιοποιεί η κυβέρνηση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει στον ίδιο βάρβαρο δρόμο και ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει «ούτε ένα ευρώ» από τις δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα και τα αντιλαϊκά μέτρα έως το 2060, που έχει συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς».

Παράλληλα, με τα μέτρα αυτά επιδιώκει να πάρει «συγχωροχάρτι» και για όλα όσα προηγήθηκαν, ζητώντας με θράσος από το λαό να πει κι «ευχαριστώ» για την πολιτική που αφού του λήστεψε εκατό, τώρα του επιστρέφει το ένα, και αυτό από την «υπεραπόδοση» της αντιλαϊκής πολιτικής, πάνω δηλαδή και από αυτούς τους αντιλαϊκούς στόχους.

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού και των εργαζομένων, όπου πρωτοστατεί το ΚΚΕ, για αποκατάσταση απωλειών, για τις σύγχρονες ανάγκες, ακόμα κι αυτά τα περιορισμένα μέτρα δεν θα εξαγγέλλονταν.

Επομένως, σε κανέναν δεν χρωστάει ο λαός, πολύ περισσότερο σε αυτούς που του ρίχνουν στάχτη στα μάτια για να εγγυηθούν τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οι συνταξιούχοι δεν χρωστάνε τίποτα σε όσους, μετά από 20 διαδοχικές μειώσεις και αφού πρώτα νομοθέτησαν συντάξεις πτωχοκομείου, έρχονται τώρα να δώσουν επίδομα όσο μισή σύνταξη, το οποίο βαφτίζουν μάλιστα προκλητικά ...«13η σύνταξη».

Οι νέοι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε τίποτα σε όσους τους βυθίζουν στην ανεργία και στα προγράμματα ανακύκλωσής της, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, με την «ευελιξία» να εκτινάσσεται, και που τώρα λένε ότι θα «τσοντάρουν» στις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας, ώστε αυτή να εξασφαλίζει φτηνότερους εργαζόμενους.

Γενικά, οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε τίποτα σε όσους, θωρακίζοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, εξασφάλισαν την ένταση της εκμετάλλευσης των πρώτων και τα μεγάλα κέρδη των δεύτερων.

Τα λαϊκά στρώματα δεν χρωστάνε κανένα «ευχαριστώ» σε εκείνους που τους φόρτωσαν 15 δισ. επιπλέον έμμεσους και άμεσους φόρους, οι οποίοι πηγαίνουν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στις τσέπες του κεφαλαίου. Σ' εκείνους που τους έκαναν τον βίο αβίωτο, με 55 δισ. φόρους κάθε χρόνο, και που τώρα ζητάνε να τους πουν και «μπράβο» για τη σχετική μείωση του ΦΠΑ, μεγάλο κομμάτι της οποίας είναι αμφίβολο αν πράγματι θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους, αν θα δουν δηλαδή ουσιαστική μείωση στις τιμές ή αν θα σημάνει περισσότερα έσοδα για τα σούπερ μάρκετ.

Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε πλήρη ισχύ τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους και όλο το υπόλοιπο αντιλαϊκό οπλοστάσιο που εξανεμίζουν την άλλη στιγμή το λαϊκό εισόδημα, προκειμένου να προικοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και με επιπλέον προκλητικές «υπεραποσβέσεις», φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο «θετικό πακέτο μέτρων».

Αυτό είναι και το κοινό έδαφος, πάνω στο οποίο στέκονται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι «αμήχανοι» ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που τσακώνονται τώρα για το ποιος αντιγράφει ποιον, αλλά όλοι τους θεωρούν δεδομένη την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και το αντεργατικό - αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο.

Γι' αυτό, την ίδια ώρα που τσακώνονται για το ποιος θα «πρωτοανακουφίσει» τάχα το λαό, απορρίπτουν ξανά και ξανά τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος που έχει καταθέσει στη Βουλή επανειλημμένα το ΚΚΕ, για την ουσιαστική ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Η λύση για το λαό δεν είναι σε πόσες δόσεις θα πληρώνει τα σπασμένα του κεφαλαίου, ούτε να διαλέγει από ποια τσέπη θα χάνει, ποιο δικαίωμα θα θυσιάζει. Λαϊκή απαίτηση είναι να ανακτηθούν όσα χάθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και κυρίως η ζωή με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Γι' αυτό χρειάζεται να συγκρουστούν με την πολιτική κεφαλαίου, κυβερνήσεων και ΕΕ, το δρόμο που τους έφερε έως εδώ, να απαιτήσουν το ξήλωμα του αντεργατικού πλαισίου.

Μοναδική διέξοδος είναι η λαϊκή αντεπίθεση, η διεκδίκηση, ο αγώνας για να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει στη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο, τη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού. Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού στις εκλογές είναι εγγύηση σ' αυτόν το δρόμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ