Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ
Ολο και πιο «τσαλακωμένα» στη λαϊκή συνείδηση

Αυξάνονται η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και η αμφισβήτηση για τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Από πρόσφατη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Ουάσιγκτον
Από πρόσφατη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Ουάσιγκτον
Οσο εντείνεται η επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, όσο οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και μαζί τους ο κίνδυνος να αναζωπυρωθούν και να επεκταθούν «εστίες πολέμου» ανά τον κόσμο, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται, ώστε να σβηστεί από τον ορίζοντα των λαών κάθε εναλλακτικός δρόμος πέρα από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Κυβερνήσεις, ΜΜΕ, σχολεία και πανεπιστήμια, ΜΚΟ κ.ά., όλοι επιστρατεύονται με τόνους «μελάνι» και απίστευτο χρήμα, για να γίνουν οι λαοί χειροκροτητές της εκμετάλλευσής τους, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και σχεδιασμών, των επεμβάσεων κατά άλλων λαών. Πότε με το «καρότο» της «ασφάλειας», της «σταθερότητας» και της «ανάπτυξης», πότε με τη φοβέρα της «απομόνωσης» ή και μιας επέμβασης των ιμπεριαλιστών.

Παρ' όλα αυτά, η δυσαρέσκεια για τα αδιέξοδα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες δεν μπορεί να κρυφτεί. Και μια σειρά ερευνών, που τελευταία έχουν βγει στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν πως αυτό που σήμερα είναι «έτσι», αργά ή γρήγορα μπορεί να είναι «αλλιώς». Ορισμένα τέτοια στοιχεία δείχνουν τσαλακωμένη την εικόνα του καπιταλισμού - ακόμη και στις ηγετικές δυνάμεις του, στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Χαλάνε την εικόνα που προσπαθούν να «χτίσουν» διάφορες οπορτουνιστικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις για τη δυνατότητα ενός «εξανθρωπισμένου» καπιταλισμού.

Μειώνεται η εμπιστοσύνη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Για παράδειγμα, αισθητά μειωμένη σε σχέση με το 2017 εμφανίζεται η αποδοχή του ΝΑΤΟ σε έρευνα της «YouGov» (για λογαριασμό του Ινστιτούτου «Charles Koch») τον Μάρτη, σε κράτη - μέλη και μη μέλη του ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Τουρκία). Υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στο ΝΑΤΟ δήλωσε το 59% στην Αγγλία (από 73%), το 54% στη Γερμανία (από 68%), το 39% στη Γαλλία (από 54%), το 26% στη Φινλανδία (από 39%). Επίσης, μόλις το 40% των Γερμανών και των Τούρκων, το 36% των Γάλλων και το 52% των Αγγλων απάντησαν ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ καθιστά τη χώρα τους περισσότερο ασφαλή.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι στο φθινοπωρινό ευρωβαρόμετρο (2018) της Κομισιόν το 70% των Ελλήνων δήλωσε ότι «δεν εμπιστεύεται την ΕΕ» και μόλις το 26% ότι «την εμπιστεύεται». Αντίστοιχα στο εαρινό ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε περίπου ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, μόλις το 46% των Ελλήνων απάντησε ότι «βλέπει θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ». Μάλιστα, στην κορυφή της λίστας με τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων για την πολιτική της ΕΕ και μπροστά στις ευρωεκλογές, βρίσκονται πλέον η οικονομία/ανάπτυξη και η ανεργία των νέων.

Παρότι η πλειοψηφία όσων εκφράζουν αρνητικές διαθέσεις για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν έχει ένα ξεκάθαρο ταξικό κριτήριο απέναντι στις ενώσεις και την εξουσία του κεφαλαίου, αυτές οι διεργασίες που καταγράφονται στις έρευνες, δεν περνάνε απαρατήρητες από τις αστικές δυνάμεις. Αντίθετα, με βάση αυτές προσπαθούν να ξεδιπλώσουν την προπαγανδιστική τους τακτική, να χειραγωγήσουν όποιες τάσεις αμφισβήτησης, να τις αξιοποιήσουν στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, γνωρίζοντας ότι οι συνθήκες - σε συνδυασμό και με τη δράση των κομμουνιστών, του ταξικού εργατικού, λαϊκού κινήματος - δεν παραμένουν αμετάβλητες.

1 στους 2 νέους στις ΗΠΑ βλέπει θετικά τον σοσιαλισμό

Ποιος θα περίμενε - επίσης - ότι στις ΗΠΑ, στην ηγέτιδα δύναμη του καπιταλισμού, όλο και περισσότεροι νέοι θα έβλεπαν θετικά τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού; Οπως δείχνουν έρευνες της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων «Gallup» (Γκάλοπ) την τελευταία 8ετία, το 2018 μόλις το 45% των νέων 18 - 29 ετών βλέπουν θετικά τον καπιταλισμό (από 68% το 2010). Παράλληλα, παγιώνεται ένα 51% των νέων που τα τελευταία οκτώ χρόνια απαντούν ότι είναι θετικοί προς τον σοσιαλισμό. Επίσης, το 58% των Αμερικανών 30 - 49 ετών παραμένουν σταθερά θετικοί προς τον καπιταλισμό, ωστόσο έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που είναι θετικοί προς τον σοσιαλισμό, στο 41% (από 36%). Είναι οι ηλικίες που βίωσαν και βιώνουν πιο δραματικά την καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους, ενώ δεν βλέπουν καμία προοπτική βελτίωσης των συνθηκών ζωής και εργασίας σε περίοδο ανάπτυξης του καπιταλισμού.

Συνολικά, η πλειοψηφία των Αμερικανών έχει θετική εικόνα για τον καπιταλισμό τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά το περσινό ποσοστό (56%) είναι κατά πέντε μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το 2010 (61%). Επίσης, το 37% εμφανίζεται θετικό προς τον σοσιαλισμό το 2018, ποσοστό παγιωμένο από το 2010.

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που δίνεται στην έννοια του σοσιαλισμού, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν αναμφισβήτητα την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος για την πλειοψηφία του λαού, στην εργασία, στην Υγεία, στη στέγη, στην Εκπαίδευση κ.α. Μετά από τις απανωτές έρευνες της «Gallup», όπου αποτυπώθηκαν η παγιωμένη αμφισβήτηση στον καπιταλισμό και η τάση προτίμησης για τον σοσιαλισμό, η εταιρεία έθεσε ξανά τον Οκτώβρη του 2018 το ερώτημα που είχε θέσει τελευταία φορά το 1949: «Πώς ορίζετε τον σοσιαλισμό;».

Το 23% των Αμερικανών αντιλαμβάνεται τον σοσιαλισμό ως κάποια μορφή ισότητας για όλους στην εργασία, στα δικαιώματα, στη διανομή του πλούτου κ.λπ. Το 17% απάντησε πως είναι η κρατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής (υπηρεσίες, επιχειρήσεις κ.λπ.), ενώ το 10% είπε ότι σημαίνει παροχές και δωρεάν υπηρεσίες (π.χ. Υγείας) για όλους. Επίσης ένα 6% απάντησε ότι σοσιαλισμός είναι ένας «μεταρρυθμισμένος κομμουνισμός», ενώ το 23% «δεν είχε γνώμη». Το 1949 το 34% των Αμερικανών είχε δώσει την απάντηση «κρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το 51% των νέων βλέπουν θετικά τον σοσιαλισμό(2019-05-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ