Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το 51% των νέων βλέπουν θετικά τον σοσιαλισμό

Μειώνεται σταθερά το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τον καπιταλισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αυξάνεται το ποσοστό των Αμερικανών και ιδιαίτερα των νέων που αμφισβητούν τον καπιταλισμό, όπως δείχνουν έρευνες των τελευταίων 8 ετών της εταιρείας «Gallup» (Γκάλοπ). Ταυτόχρονα, στις νέες ηλικίες (18 - 49 ετών) αυξάνεται ή παγιώνεται η θετική γνώμη για τον σοσιαλισμό.

Οπως δείχνουν οι έρευνες της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων «Gallup», το 2018 μόλις το 45% των νέων 18 - 29 ετών βλέπουν θετικά τον καπιταλισμό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν στο 68%. Παράλληλα, παγιώνεται ένα 51% των νέων που τα τελευταία οκτώ χρόνια απαντούν ότι είναι θετικοί προς τον σοσιαλισμό. Επίσης, το 58% των Αμερικανών 30 - 49 ετών παραμένουν σταθερά θετικοί προς τον καπιταλισμό, ωστόσο έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που είναι θετικοί προς τον σοσιαλισμό, φτάνοντας το 41% (από 36%). Είναι αυτές οι ηλικίες που όχι μόνο βίωσαν και βιώνουν την καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους, αλλά και που δεν βλέπουν καμία προοπτική στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής για βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας.

Οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί είναι σταθερά πιο θετικοί απέναντι στον καπιταλισμό (το 60% το 2018) απ' ό,τι στον σοσιαλισμό (30%).

Συνολικά, η πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζει μια θετική εικόνα για τον καπιταλισμό τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά το περσινό ποσοστό (56%) είναι κατά πέντε μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το 2010 (61%). Επίσης, το 37% εμφανίζεται θετικό προς τον σοσιαλισμό το 2018, ποσοστό παγιωμένο από το 2010 (36%).

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που δίνουν οι συμμετέχοντες στις δημοσκοπήσεις στην έννοια του σοσιαλισμού, τα αποτελέσματά τους στη «μητρόπολη του καπιταλισμού» αναδεικνύουν αναμφισβήτητα την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος για την πλειοψηφία του λαού, στην εργασία, στην υγεία, στη στέγη, στην εκπαίδευση κ.ά.

Μετά από τις απανωτές έρευνες της «Gallup», όπου αποτυπώθηκε ότι παγιώνεται η αμφισβήτηση στον καπιταλισμό και μια τάση προτίμησης για τον σοσιαλισμό, η εταιρεία έθεσε ξανά τον Οκτώβρη του 2018 το ερώτημα που είχε θέσει για τελευταία φορά το 1949: «Πώς ορίζετε τον σοσιαλισμό;».

Το 23% των Αμερικανών αντιλαμβάνεται τον σοσιαλισμό ως κάποια μορφή ισότητας για όλους στην εργασία, στα δικαιώματα, στη διανομή του πλούτου κ.λπ. Το 17% των Αμερικανών απάντησε πως σοσιαλισμός σημαίνει κρατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής (υπηρεσίες, επιχειρήσεις κ.λπ.), ενώ το 10% είπε ότι σοσιαλισμός είναι παροχές και δωρεάν υπηρεσίες (π.χ. Υγείας) για όλους. Επίσης ένα 6% απάντησε ότι σοσιαλισμός είναι ένας «μεταρρυθμισμένος κομμουνισμός», ενώ το 23% «δεν είχε γνώμη». Το 1949 το 34% των Αμερικανών είχε δώσει την απάντηση «κρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org