Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητάει ισότιμη προβολή των κομμάτων, πλην της εγκληματικής Χρυσής Αυγής

Συνεδρίασε την Παρασκευή η Διακομματική Επιτροπή εκλογών για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τη συνεδρίαση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη σημερινή (σ.σ. Παρασκευή) συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής το ΚΚΕ επανέλαβε την πάγια θέση του για ισότιμη προβολή των κομμάτων, σε αντίθεση με την πρακτική που υπάρχει σήμερα - τόσο απ' τα ιδιωτικά ΜΜΕ όσο και απ' την κρατική ΕΡΤ - της προκλητικής προβολής των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ), παραβιάζοντας κι αυτόν ακόμη το νόμο της αναλογικής εκπροσώπησης.

Το ΚΚΕ ζήτησε να μη δοθεί στη Χρυσή Αυγή χρόνος προβολής στα ΜΜΕ, ώστε να προβάλλει το ναζιστικό δηλητήριο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση της Βουλής για αναστολή της χρηματοδότησης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και η κατανομή τηλεοπτικού χρόνου θα συνιστούσε μορφή έμμεσης χρηματοδότησης.

Επίσης, κατέθεσε υπόμνημα για το σοβαρό ζήτημα της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 26ης Μάη, με κατάργηση των διοδίων τις μέρες πριν και μετά τις εκλογές, δραστική μείωση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, άδειες για τους εργαζόμενους, δωρεάν εισιτήρια για ορισμένες κατηγορίες, όπως άνεργοι, φοιτητές, στρατευμένοι κ.λπ.».

Υπόμνημα για τη διευκόλυνση μετακίνησης των ψηφοφόρων

Το υπόμνημα που κατέθεσαν στη Διακομματική Επιτροπή οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας και Βασίλης Δημόπουλος, έχει ως εξής:

«Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τείνει να εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, μιας και κάθε άνθρωπος προερχόμενος από τα λαϊκά στρώματα, που θέλει να ψηφίσει αλλά και να είναι υποψήφιος, χρειάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι, οι οποίοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα χρειάζεται να μετακινηθούν από και προς τους δήμους όπου είναι εγγεγραμμένοι. Τα έξοδα όμως της μετακίνησης, σε πολλές περιπτώσεις και ολόκληρων οικογενειών, είναι υπέρογκα, με υψηλές τιμές εισιτηρίων σε ΚΤΕΛ, πλοία, τρένα κ.λπ., πολύ ακριβά καύσιμα (βενζίνη - πετρέλαιο), πανάκριβα διόδια.

Ολα αυτά, χωρίς αμφιβολία, όχι απλά δεν διευκολύνουν την άσκηση του - κατά τ' άλλα - συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού δικαιώματος, αλλά αντίθετα μπορεί να σταθούν εμπόδιο προκειμένου ένας κόσμος να πάει στον τόπο του να ψηφίσει.

Αν πάρουμε τώρα και την περίπτωση που κάποιος θελήσει να ασκήσει και το δικαίωμα του να είναι υποψήφιος, τότε το κόστος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Τα παράβολα που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν σήμερα, όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στα διάφορα αξιώματα, φτάνουν μέχρι και 200 ευρώ για τον έναν υποψήφιο! (200 ευρώ για τον υποψήφιο περιφερειάρχη και δήμαρχο, 150 ευρώ για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, 50 ευρώ για περιφερειακό και δημοτικό σύμβουλο και 10 ευρώ για κοινοτικό σύμβουλο). Αυτό το κόστος θέτει σοβαρά εμπόδια στους εργαζόμενους, σε όσους προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα και θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα. Προκαλεί όμως και μεγάλες δυσκολίες στους περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς εκλογικούς συνδυασμούς λαϊκής προέλευσης και σύνθεσης, πόσο μάλλον αν προστεθούν και τα επιπλέον έξοδα για το χαρτί και το τύπωμα των χιλιάδων ψηφοδελτίων, μιας και γι' αυτά δεν προβλέπεται ούτε η ελάχιστη κρατική επιχορήγηση.

Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι η περίτρανη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του "εκλέγειν" και του "εκλέγεσθαι" στο Σύνταγμα, ειδικά στις σημερινές δύσκολες για το λαό οικονομικές συνθήκες, αποτελεί κενό γράμμα, μιας και η κυβέρνηση στην πράξη δεν κάνει καμία προσπάθεια για να κατοχυρωθούν.

Είναι μια κατάσταση που στην ουσία της περιορίζει απαράδεκτα την άσκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ένα λαϊκό και γενικευμένο πρόβλημα.

Η διαχρονική εισπρακτική λογική των κυβερνήσεων, και της σημερινής, πρέπει να εκλείψει και όχι να βάζει το λαό να "πληρώνει" για να ασκεί τα δικαιώματά του!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, χρόνια τώρα, με παρεμβάσεις, Επερωτήσεις και Ερωτήσεις, ζητά να παρθούν μέτρα, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, να διευκολυνθούν οικονομικά για να πάνε στον τόπο τους να ψηφίσουν. Ηδη το τελευταίο διάστημα καταθέσαμε ως Κόμμα σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ώστε να εξασφαλίσει το κράτος για όλους (εργαζόμενους, φαντάρους, στρατιωτικούς κ.λπ.) δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα, άδειες με αποδοχές για τους εργαζόμενους για τις μέρες που χρειάζονται (τουλάχιστον 3 μέρες), ελεύθερη, δωρεάν διέλευση από τα διόδια τις μέρες της ψηφοφορίας (26 Μάη και 2 Ιούνη) καθώς και δύο μέρες πριν και μετά, κατάργηση όλων των παραβόλων των υποψηφίων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ