Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Αναζωπυρώνεται ο καβγάς μακριά από την ουσία

Με αφορμή ντοκιμαντέρ με αποκαλυπτικά ντοκουμέντα

Η περιοχή λίγες μέρες μετά από την πυρκαγιά

Eurokinissi

Η περιοχή λίγες μέρες μετά από την πυρκαγιά
Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, στη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που επικεντρώνεται όμως σε επιμέρους υπαρκτές πλευρές, αποσιωπώντας το κύριο, ότι υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, προκάλεσε το ντοκιμαντέρ που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.

Το ντοκιμαντέρ του «ΣΚΑΪ» μετέδωσε διαλόγους υπηρεσιακών παραγόντων, που δείχνουν ότι επικράτησαν χάος και ασυνεννοησία τόσο στην Πυροσβεστική όσο και στη συνεργασία της με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς (Αστυνομία, Πολιτική Προστασία κ.λπ.). Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετή ώρα πριν ο πρωθυπουργός επισκεφτεί το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, υπήρχαν αναφορές για νεκρούς.

Με αφορμή αυτήν την καταγραφή, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας, δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι δεν ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα για τους νεκρούς που είχαν εντοπιστεί γιατί οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει «αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή» και «κυνισμό», καθώς έστησε επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνώριζε ότι βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «επιχειρεί τυμβωρυχία».

Νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Η αντιπαράθεση αυτή συνέπεσε με την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, όπου περιλαμβάνεται και η ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, την οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί, όπως ανακοινώθηκε, σε μερικές μέρες, καθώς πρόκειται για «επείγουσες ρυθμίσεις».

Στο όνομα του αποτελεσματικότερου συντονισμού όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση «κρίσεων», στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ενιαία αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από το είδος, την έκταση, την πολυπλοκότητα, την αιτία και την περιοχή εκδήλωσης των σχετικών συμβάντων, με εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα διοίκησης: Κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο σχεδιασμός αυτός αφορά σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, από την πρόληψη έως την αποκατάσταση, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, βέβαια, καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για ουσιαστική ενίσχυση της Πυροσβεστικής με έμψυχο υλικό και μέσα, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος ΜΚΟ στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς προβλέπεται ότι το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα συντονίζει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις του Συστήματος Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης και φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, η οποία προβλέπεται να είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (ΕΣΚΕΠΠ) θα λειτουργεί ως Ειδική Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής με 24ωρη λειτουργία, ως κέντρο διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών και συντονισμού για όλες τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας επιπέδου κεντρικής διοίκησης. Επίσης, θα μπορεί να επεμβαίνει τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πρώην περιφερειάρχης ρίχνει την ευθύνη στην Πυροσβεστική(2024-01-27 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η διαχρονική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και πολιτικής προστασίας(2024-01-12 00:00:00.0)
Αύριο αρχίζει επί της ουσίας(2022-11-17 00:00:00.0)
Λήψη μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, για να μην υπάρξουν νέες τραγωδίες(2022-04-19 00:00:00.0)
Στους 92 οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι(2018-08-09 00:00:00.0)
Απάντηση σε αιχρές επιθέσεις από μερίδα των ΜΜΕ(2018-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ