Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά!

Δυναμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα χτες το απόγευμα

Ο Δ. Κουτσούμπας με διαδηλωτές στο Σύνταγμα
Ο Δ. Κουτσούμπας με διαδηλωτές στο Σύνταγμα
Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζικά χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή όπου συζητιόταν το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το απορρίπτουν. Οι διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος με πορείες από τις δυο μαζικές προσυγκεντρώσεις τους από τα Προπύλαια, όπου είχαν συγκεντρωθεί σωματεία εκπαιδευτικών και φοιτητικοί σύλλογοι από την Αττική, αλλά και από Πελοπόννησο, Κρήτη και άλλα νησιά και Στερεά Ελλάδα, καθώς και από την Παλιά Βουλή, όπου προσυγκεντρώθηκαν η ΑΣΓΜΕ, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το ΣΕΤΗΠ και το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το ΣΕΗ, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές.

Αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατέβηκε στην πλατεία Συντάγματος, δηλώνοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των διαδηλωτών.

«Τσίπρα και Γαβρόγλου ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «να μην ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή, σύγχρονες σπουδές για κάθε φοιτητή», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση, από το βήμα της οποίας εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καταδικάζοντας παράλληλα την επιλογή της κυβέρνησης να το φέρει για ψήφιση μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Στην κινητοποίηση οι χαιρετισμοί από το βήμα εναλλάσσονταν με τραγούδια, σε ένα μουσικό πρόγραμμα όπου συμμετείχαν ο Γιώργος Σαρρής και το συγκρότημα Altera Vita.


Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Πέτρος Γκιώνης σημείωσε: «Οι μαθητές έχουν αποφασίσει, έχουν καταψηφίσει ήδη το νομοσχέδιο. Η Εκπαίδευση δεν είναι τζόγος και εμείς δεν θα αφήσουμε το μέλλον μας στην τύχη. Θα διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Δωρεάν Παιδεία για όλους, που θα μας εμπνέει να είμαστε δημιουργικοί και θα μας καθιστά χρήσιμους για την κοινωνία».

«Σήμερα αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ελπίδα στον αγώνα μας για να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας στις σπουδές, στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή!», σημείωσε η Χρυσάνθη Κόκκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ στην ομιλία της, υπογραμμίζοντας επίσης: «Αυτό δείχνουν τα μαχητικά αντανακλαστικά που έδειξαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που μέσα σε μία βδομάδα πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση, στην αποκάλυψη, στη συζήτηση μέσα στα αμφιθέατρα με ανοιχτές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών. Πρωτοστάτησαν για να οργανώσουν άμεσα την αγωνιστική απάντηση των φοιτητών με τη μαζική συμμετοχή τους σήμερα εδώ!».

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο άρθρο που, όπως είπε, έδινε τη χαριστική βολή στη μουσική εκπαίδευση και που αποσύρθηκε προσωρινά μπροστά στη γενικευμένη αντίδραση του κλάδου. Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο προχωράει η κατηγοριοποίηση στην Εκπαίδευση, αποσυνδέεται το πτυχίο από το δικαίωμα στη δουλειά και η δεξιότητα υποκαθιστά τη γνώση.


Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Ηλ. Πατίδης, αφού αναφέρθηκε στα όσα φέρνει το νομοσχέδιο και στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, τόνισε: «Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε τον αγώνα, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές μας, τον αγώνα για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στην Εκπαίδευση, για μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, για μονιμοποίηση των αναπληρωτών, για αποσύνδεση του σχολείου από την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, για ένα σχολείο που θα υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας...».

«Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από την κυβέρνηση - άλλωστε είχε καλούς δασκάλους τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όλοι - σαν τον κλέφτη έφερναν και φέρνουν με κλειστά σχολεία και σχολές πολυνομοσχέδια για την Παιδεία, νομίζοντας ότι έτσι θα μας αιφνιδιάσουν... Η σημερινή κινητοποίηση δείχνει το αντίθετο...». Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στ. Βαλαβάνη, χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση και ακόμα υπογράμμισε: «Σήμερα ξέρουμε, το δείχνει η Ιστορία πως δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερη ζωή, καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αν δεν αγωνιστούμε! Αυτό το μάθημα δίνουμε στα παιδιά μας με τα συνδικάτα σήμερα, κύριε υπουργέ, και καλούμε όλους τους φορείς, τους συλλόγους, να συνεχίσουμε τη δράση, να μην περάσει στην πράξη το πολυνομοσχέδιο, να παλέψουμε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη και που μπορούμε να έχουμε σήμερα στον 21ο αιώνα».



«Το αφεντικό φαίνεται από το στυλ» γράφει η πικέτα, με τον Λάτση να περπατάει υπαγορεύοντας στον Γαβρόγλου. Οι διαδηλωτές σατίρισαν τους πραγματικούς εμπνευστές του νομοσχεδίου...
«Το αφεντικό φαίνεται από το στυλ» γράφει η πικέτα, με τον Λάτση να περπατάει υπαγορεύοντας στον Γαβρόγλου. Οι διαδηλωτές σατίρισαν τους πραγματικούς εμπνευστές του νομοσχεδίου...

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ