Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώσεις Ακάρ για αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανέφερε το ζήτημα της «αποστρατιωτικοποίησης» του Αιγαίου, καλώντας - όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Αναντολού» - τον Ελληνα ομόλογό του να επιταχυνθούν τα απαραίτητα μέτρα για την «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου» στο πλαίσιο της οικοδόμησης «ειλικρινών και εποικοδομητικών διμερών σχέσεων». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση τέτοιων μέτρων συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου.

Κατά τ' άλλα, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, με στόχο αυτά «να διευθετηθούν με ειρηνικά μέσα και διάλογο».

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ακάρ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματάς, επέκρινε την Τουρκία για αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και την κάλεσε «να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, απέχοντας από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις».

Στο μεταξύ, νέα δημοσιεύματα επαναφέρουν το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, μέχρι τον Ιούνη και την επόμενη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που εδώ και καιρό έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης για την επίτευξη «βιώσιμων λύσεων», δηλαδή διαφόρων συνταγών για την «επανένωση» του νησιού ώστε να προχωρήσουν διάφοροι ενεργειακοί και ευρύτερα γεωπολιτικοί σχεδιασμοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ