Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αλλαγή «σκυτάλης» στην ίδια αντιλαϊκή ρότα

Με 73% ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι νέος Πρόεδρος

Ο Βολ. Ζελένσκι

Copyright 2019 The Associated

Ο Βολ. Ζελένσκι
ΚΙΕΒΟ.--

Αλλαγή στη «σκυτάλη» της αστικής διαχείρισης της Ουκρανίας σημειώθηκε με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή (με συμμετοχή 62%), χωρίς να αναμένεται κάποια διαφοροποίηση τόσο στην αντιλαϊκή πολιτική (την αφαίμαξη των εργαζομένων για να βγαίνουν οι δόσεις των δανείων που πάνε στο κεφάλαιο) όσο και στις συμμαχίες της χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας θα ορκιστεί στις 31 Μάη ο ηθοποιός και επιχειρηματίας στο χώρο του θεάματος, 41χρονος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που έλαβε το 73,2% των ψήφων (περίπου 13,5 εκατ.) έναντι του 24,4%, (4,5 εκατ.) που πήρε ο απερχόμενος Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο.

Οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, στον «απόηχο» και του επεισοδίου στον πορθμό Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα και ενώ υπάρχει έντονη στρατιωτική «κινητικότητα» τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ως «πρόεδρος» στην τηλεοπτική σειρά «Υπηρέτης του λαού» (όπως ονομάζεται και το κόμμα του που ιδρύθηκε επίσημα το Μάρτη του 2018 και το οποίο δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να φτάνει το 25% σε βουλευτικές εκλογές). Ο ίδιος στις προεδρικές εκλογές (στον α' γύρο είχε 30,24%) εμφανιζόταν ως «εξωκομματικός» και διαπρύσιος πολέμιος της διαφθοράς. Στις υποσχέσεις του στο β' γύρο εμφανίστηκε να δηλώνει υπέρ «της ενοποίησης της χώρας», χωρίς να αναγνωρίζει για το Ντονμπάς (τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και έχουν αυτοανακηρυχθεί Λαϊκές Δημοκρατίες) ειδικό καθεστώς, όπως προβλέπεται στις λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ. Δήλωσε ότι θα εγγυηθεί την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τίθεται υπέρ της λεγόμενης «αποκομμουνιστικοποίησης», ενώ για τις δεσμεύσεις στο ΔΝΤ (και το δάνειο που «τρέχει», των 20 δισ. δολαρίων) δηλώνει ότι θα τις τηρήσει. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ότι στο σίριαλ «Υπηρέτης του λαού» έλεγε άλλα, απάντησε ότι «άλλο ο κινηματογράφος και άλλο η πραγματικότητα». Ακόμα και τον συνεργάτη των ναζί, φασίστα Στέπαν Μπαντέρα, τον εμφανίζει ως «εθνικό ήρωα». Επίσης, τον Ζελένσκι στηρίζει ο μεγιστάνας Ιγκορ Κολομοΐσκι (με εργοστάσια, διυλιστήρια, ΜΜΕ, τράπεζες, αεροπορική εταιρεία κ.ά.), που πριν στήριζε τον Ποροσένκο, στη σύγκρουση με τον ανατραπέντα Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όταν αυτός παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, και στη συνέχεια συγκρούστηκε και με τον Ποροσένκο, και έχει καταφύγει στο Ισραήλ (έχοντας και ισραηλινή και κυπριακή υπηκοότητα).

Στις πρώτες του μετεκλογικές δηλώσεις ο Ζελένσκι ανέφερε: «Θα καταπιαστούμε με έναν σημαντικό "πόλεμο πληροφόρησης", με στόχο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ντονμπάς. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε το σχέδιο δράσης μας στους δημοσιογράφους, στους μπλόγκερς κ.ά.».

Αντιπαρατιθέμενες δηλώσεις

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μετά την εκλογή Ζελένσκι. Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την Ουκρανία έναν «πολύτιμο εταίρο», με τον οποίο «προσβλέπουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της Ουκρανίας και η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων είναι εξίσου σημαντικές με την εφαρμογή των κεντρικών μεταρρυθμίσεων της Δικαιοσύνης, της αποκέντρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι τον συνεχάρη για τη νίκη του, όπως επιβεβαίωσε ο Κερτ Βόλκερ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα και να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Βόλκερ. Τον Ζελένσκι συνεχάρη και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι στην εκλογή Ζελένσκι υπάρχει μια «ευκαιρία για βελτίωση της συνεργασίας με τη χώρα μας», διευκρινίζοντας ότι συνολικά «δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προχώρησε παραπέρα, σημειώνοντας: «Η νομιμότητα αυτών των εκλογών σε γενικές γραμμές τίθεται υπό αμφισβήτηση, όταν 3 εκατ. Ουκρανοί, που ζουν στη Ρωσία, στερούνται του δικαιώματος ψήφου». Πρόσθεσε με νόημα ότι «είναι πολύ νωρίς ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν να συγχαρεί τον Ζελένσκι, ο οποίος θα κριθεί από τις πράξεις του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ