Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μειώσεις

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συντάξεις δημοσιεύτηκαν τις προάλλες στον Τύπο. Σύμφωνα με αυτά, την πενταετία του πρώτου και δεύτερου μνημονίου η μέση σύνταξη για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών μειώθηκε από τα 14.685 ευρώ στα 12.104 ευρώ το χρόνο (μείωση 17,6%). Αντίστοιχα, την περίοδο 2015 - 2017, δηλαδή στη διάρκεια του τρίτου μνημονίου, το ποσό της σύνταξης γήρατος μειώθηκε ετησίως από τα 12.104 ευρώ στα 10.647 ευρώ, δηλαδή κατά 12%. Μάλιστα, η κατ' έτος μείωση την πενταετία 2010 - 2014 ήταν 3,5% και την τριετία 2015 - 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, 4%. Συνολικά την οκταετία 2010 - 2017 η μείωση των συντάξεων σε τρέχουσες τιμές για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών ήταν 27,5%. Είναι φανερό επομένως ότι η αντιασφαλιστική πολιτική, που μειώνει τις συντάξεις και καταδικάζει στη φτώχεια χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς, έχει τη σφραγίδα τόσο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν προσπαθεί η τελευταία να μας πείσει ότι δεν έκανε μειώσεις στις συντάξεις κι ότι αντίθετα τις αύξησε κιόλας!

Είπε ο γάιδαρος...

Τη γνωστή παροιμία θυμίζει ο «τσακωμός» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τις τελευταίες μέρες για το ποιος «νταντεύει» περισσότερο την ακροδεξιά και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Θα ήταν πραγματικά για γέλια, αν δεν ήταν επικίνδυνοι: Η κυβέρνηση που επί τέσσερα χρόνια δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να ολοκληρωθεί έγκαιρα η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, που τα στελέχη της έχουν... φωτογραφικό άλμπουμ με τους υπόδικους εγκληματίες, όπως και τους κάθε λογής Αμβρόσιους, ενώ συνυπάρχουν σε μια σειρά από ψηφοδέλτια στις τοπικές εκλογές, που συγκυβέρνησαν και πέρασαν από μπουγάδα τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, επιτίθενται τάχα στη ΝΔ που ψάρεψε και ψαρεύει στα βρωμόνερα του εθνικισμού, που τα στελέχη τους στη ΓΣΕΕ αναπαράγουν όλη τη χρυσαυγίτικη μαυρίλα απέναντι στο ταξικό εργατικό κίνημα, που ορκίζονται στο δόγμα «νόμος και τάξη» απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Την ίδια ώρα, και οι δυο έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους» την ΕΕ του αντικομμουνισμού, της εξίσωσης κομμουνισμού - φασισμού, του κυνηγητού ΚΚ και των κομμουνιστικών συμβόλων, των «τιμών» στους ναζιστές και τους συνεργάτες τους. Και οι δυο «ζουν και αναπνέουν» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που γεννάνε και τρέφουν το φασισμό, και τσακώνονται για το ποιος τα υπηρετεί καλύτερα. Οι εργαζόμενοι, ο λαός, κάθε πραγματικά προοδευτικός άνθρωπος έχει τη δύναμη να αχρηστεύσει τις παγίδες: Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ, γκρεμίζοντας τη ναζιστική Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση, μπορεί να δοθεί απάντηση στους φασίστες ναζιστές και στο σύστημα που τους γεννά.

Εχουν σχέδιο

Προπαγανδιστικό κουρνιαχτό σηκώνουν κυβέρνηση και ΝΔ όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θυμίζοντας παλιότερες εκλογικές αντιπαραθέσεις περί «σκότους» και «φωτός». Τις τελευταίες μέρες, στον χαρτοπόλεμο ενέταξαν τα Δώρα των μισθωτών και το επίδομα ανεργίας. Οσο θόρυβο κι αν κάνουν, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το επίδομα ανεργίας συνεχίζει να το λαμβάνει μόνο ένας στους δέκα ανέργους και ότι το σχετικό κονδύλι κάθε χρόνο μειώνεται. Οτι ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ, που προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, αυξάνει χρόνο με το χρόνο το «μερτικό» για τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, σε βάρος της επιδότησης και στήριξης των ανέργων. Αυτή η πολιτική έχει τη σφραγίδα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Οσο για τα Δώρα των μισθωτών, απόδειξη της ενιαίας στρατηγικής τους είναι ότι η ΝΔ τα έκοψε για τους δημόσιους υπάλληλους και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε αυτήν την περικοπή, όπως και όλες τις άλλες. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, απλά να θυμίσουμε ότι είναι απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας να ενσωματωθούν κάποια στιγμή τα Δώρα στο μισθό, προκειμένου να γίνει ευκολότερα η «απαλλοτρίωσή» τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ, όταν κρίνουν κατάλληλες τις προϋποθέσεις.

Τρύπα στο νερό

Η αυστηροποίηση τάχα του καθεστώτος των απολύσεων, που διαφημίζει η κυβέρνηση, θυμίζει κατά πολύ την επιχειρηματολογία της όταν προωθούσε την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ισχυριζόμενη προκλητικά ότι «θωρακίζει» τους εργαζόμενους από την αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Τότε, θεσπίζοντας την παραπομπή του φακέλου των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι ενισχύει τη γραμμή άμυνας των εργαζομένων, ενώ στην πραγματικότητα άνοιγε το δρόμο για μαζικές προσφυγές της εργοδοσίας στο ΑΣΕ, όπου με μεγάλη ευκολία θα τεκμηρίωνε την «αναγκαιότητα» για ομαδικές απολύσεις. Το ίδιο λέει και τώρα η κυβέρνηση, ότι δηλαδή θα πρέπει οι απολύσεις να είναι αιτιολογημένες, αλλιώς ο εργαζόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στα δικαστήρια. Αλήθεια, δεν έχει συμμετάσχει ποτέ κανένα στέλεχος της κυβέρνησης σε «τριμερή» για απολύσεις; Δεν έχουν ακούσει την εργοδοσία να αραδιάζει ένα κάρο δικαιολογίες για να παρακάμψει τις όποιες ενστάσεις; Πιστεύουν πραγματικά ότι την δυσκολεύουν με το μέτρο που πάνε να θεσπίσουν; Μια τρύπα στο νερό θα κάνουν! Το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι απολύσεις σε απόλυτο νούμερο είναι σχεδόν όσες και το εργατικό δυναμικό των μισθωτών! Που σημαίνει ότι η εργοδοσία έχει τη δικαιολογία στο τσεπάκι για πάνω από 2 εκατ. απολύσεις το χρόνο, με τους αντεργατικούς νόμους που ζουν και βασιλεύουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1616 Πεθαίνει ο μεγάλος Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1821 Η μάχη της Αλαμάνας. Ο Αθανάσιος Διάκος με τους άνδρες του προσπαθεί να ανακόψει την πορεία προς την Πελοπόννησο του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ στη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού). Στη μάχη που ακολούθησε, ο Διάκος τραυματίστηκε, συνελήφθη από τους Τούρκους και μεταφέρθηκε στη Λαμία, όπου θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο.

1827 Πεθαίνει χτυπημένος από εγγλέζικο βόλι ο Αρχιστράτηγος της Επαναστάτης του '21 Γεώργιος Καραϊσκάκης.

1858 Γεννιέται ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918.

1882 Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.

1889 Γεννιέται ο λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας.

1906 Στον απόηχο της Επανάστασης του 1905 συνέρχεται το 4ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στη Στοκχόλμη (23/4 - 8/5/1906). Μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι επανενώνονται, με τους πρώτους να αποτελούν πλέον μειοψηφία και τους δεύτερους πλειοψηφία. Η διαπάλη όμως συνεχίστηκε, έως και το 1912, οπότε επήλθε η πλήρης και οριστική ρήξη.

1910 Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1916 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης.

1927 Δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη» οι «Θέσεις προπαγάνδας για την καμπάνια υπέρ της νομιμότητος του Κόμματος». Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως η αστική τάξη και η συνασπισμένη (οικουμενική) κυβέρνηση προετοίμαζαν νέα επίθεση κατά του ΚΚΕ και των οργανώσεων των εργαζομένων για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την επίθεσή τους κατά του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού. Το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να υπερασπίσουν τις οργανώσεις και το Κόμμα τους, το κυριότερο όπλο τους κατά της πλουτοκρατίας.

1935 Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) της 1ης Μάρτη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο.

1953 Ξεκινά τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (23 - 27/4/1953). Το συνέδριο καταγγέλθηκε από την ΕΔΑ και το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ) ως νόθο, ενώ οι αποφάσεις του ως «προκαταβολικά άκυρες». Δεκάδες σωματεία διαγράφηκαν από τη δύναμη της Συνομοσπονδίας και αποκλείστηκαν από τις εργασίες του συνεδρίου της. «Δεν ξέρετε τίποτε για τις διαγραφές σωματείων, κ. υπουργέ;», ρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας Ε. Γονής όντας στο βήμα του συνεδρίου, για να απαντήσει: «Εχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε τους πράκτορας του κομμουνισμού».

1999 Σε μια εκδήλωση ύψιστης δολοφονικής παράνοιας, λίγες μόνο ώρες από τον επίσημο γιορτασμό στην Ουάσιγκτον των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι, και ενώ η στρατιωτική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας διανύει την 30ή μέρα, βομβαρδίζουν το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης: 30 οι νεκροί.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org