Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εκλογές με ένταση της κατοχικής βίας

Σε εισβολή στη Δυτική Οχθη συνελήφθη ο 15χρονος Μ. Ταμίμι, αδελφός της Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Υπό τη σκιά του χτεσινού «μποναμά» του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που αφορά το χαρακτηρισμό του ιρανικού στρατού ως τρομοκρατικής οργάνωσης, καλούνται σήμερα στις κάλπες περίπου 6,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν νέα Βουλή και κυβέρνηση σε συνθήκες οξυμένης ενδοαστικής πόλωσης και κλιμάκωσης της κατοχικής βίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Το Σαββατοκύριακο αίσθηση προκάλεσαν οι τελευταίες προεκλογικές δηλώσεις του Νετανιάχου πως σε περίπτωση επανεκλογής του θα προσαρτήσει τους εβραϊκούς εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Εντονη ήταν η αντίδραση του βασικού πολιτικού του αντιπάλου στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς (επικεφαλής της λεγόμενης «Γαλαζόλευκης Συμμαχίας»), που χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού «ανεύθυνες».

Ο Σάεμπ Ερεκάτ, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Νετανιάχου ήταν αναμενόμενες και ότι οι κατοχικές αρχές θα συνεχίσουν να παραβιάζουν κυνικά το διεθνές δίκαιο «όσο η διεθνής κοινότητα θα επιτρέπει στο εβραϊκό κράτος να παραβιάζει τις υποχρεώσεις του εν πλήρει ατιμωρησία».

Τις δηλώσεις Νετανιάχου επέκρινε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η Δυτική Οχθη, που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, είναι παλαιστινιακό έδαφος και η κατοχή του Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωποι Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που υποστηρίζουν πολιτικά την ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν από το βράδυ της Δευτέρας επ' αόριστον απεργία πείνας μετά από ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την «Υπηρεσία Κρατουμένων Ισραήλ» (IPS). Με τον τρόπο αυτό διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και το αδιαχώρητο που επικρατεί σε πολλά κελιά, στα οποία «στοιβάζονται» παιδιά και έφηβοι... Μεταξύ των ανηλίκων που κρατούνται στα κελιά των Ισραηλινών είναι από χτες νωρίς το πρωί και ο 15χρονος νεότερος αδελφός της γνωστής 18χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι, Μοχάμεντ Ταμίμι. Ο πατέρας των παιδιών, Μπάσεμ Ταμίμι, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν τα χαράματα και συνέλαβαν το γιο του υπό την κατηγορία συμμετοχής σε ομάδα νεαρών που πετροβολούσε το Σαββατοκύριακο τις κατοχικές δυνάμεις, σπάζοντάς του το χέρι. Αλλοι 20 έφηβοι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν με παρόμοιο πρόσχημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ