Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί ξανά στο προσκήνιο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στην επόμενη φάση κλιμάκωσης πέρασαν οι διαρκείς επεμβάσεις ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Λιβύης, που εξακολουθούν να επιζητούν, οκτώ χρόνια μετά την επίθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, με αποτέλεσμα την ανατροπή και δολοφονία του τότε Προέδρου της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.

Από το τέλος της περασμένης βδομάδας, στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, γίνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στην ένοπλη φρουρά του δοτού πρωθυπουργού Φαγέτζ Σάρατζ και τον «Εθνικό Λιβυκό Στρατό» του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ (πρώην συμμάχου του Καντάφι, μετέπειτα συνεργάτη της CIA, με σχέσεις και με τη Ρωσία), που εκπροσωπεί το λιβυκό κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης. Το υπουργείο Υγείας στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί αρκετές δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους άμαχοι, νοσηλευτές και τουλάχιστον δύο γιατροί, την ώρα που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τραυματίες. Από την άλλη, εκπρόσωπος του στρατού του Χαφτάρ είπε πως από την Πέμπτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 στρατιώτες.

Η απόφαση του Χαφτάρ να καταλάβει την Τρίπολη, από τα ελάχιστα εδάφη της χώρας που δεν ελέγχει, ήταν θέμα χρόνου. Φαίνεται πως προετοιμαζόταν καιρό, παρά την απρόθυμη συμμετοχή σε «ειρηνευτικές» συνδιασκέψεις που πραγματοποίησαν κατά το παρελθόν Γαλλία και Ιταλία (χώρες των οποίων τα μονοπώλια «Τotal» και «Eni» αντίστοιχα διαγκωνίζονται για να βάλουν στο χέρι τον τεράστιο λιβυκό ορυκτό πλούτο). Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο το λεγόμενο «Προεδρικό Συμβούλιο» του Σάρατζ διαμαρτυρήθηκε στην πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λιβύη, Μπεατρίς ντε Ελέν, για την στήριξη που κατά τη γνώμη του προσφέρει το Παρίσι στον Χαφτάρ. Κατηγόρησε ακόμη τη Γαλλία ότι άναψε το «πράσινο φως» στον στρατηγό προκειμένου να καταλάβει την Τρίπολη, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στον λιβυκό ορυκτό πλούτο...

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκδηλώθηκαν και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας εμπόδισαν την έκδοση ψηφίσματος που θα ζητούσε ανάσχεση των εχθροπραξιών και επίλυση των διαφορών μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών στη συνδιάσκεψη για τις 14 - 16 Απρίλη, που έχει συγκαλέσει ο ΟΗΕ. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους (Γάλλοι, Βρετανοί κ.λπ.) απαιτούσαν το ψήφισμα να ζητά τερματισμό των επιχειρήσεων μόνο του Χαφτάρ. Οι δε Ρώσοι απαίτησαν να υπάρχει αναφορά στον καθολικό τερματισμό όλων των συγκρούσεων μεταξύ όλων των ένοπλων δυνάμεων στη Λιβύη.

Πέρα από την κόντρα στον ΟΗΕ, η ομάδα των επτά πλουσιότερων καπιταλιστικών χωρών (G7) και η ΕΕ ζήτησαν «εκεχειρία», εκφράζοντας υποκριτικά «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη Λιβύη, σαν να μην προκάλεσαν το σημερινό χάος οι δικές τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εναντιώθηκε στην επιχείρηση του Χαφτάρ, απαιτώντας «να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ενώ ο διοικητής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Τόμας Ντ. Βαλντχάουζερ, ανακοίνωσε «προσωρινή αποχώρηση» μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιβύη, επικαλούμενος την αναζωπύρωση συγκρούσεων και τονίζοντας ότι «η κατάσταση θα παρακολουθείται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ