Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξετσίπωτοι

Να καπηλευτεί τους αγώνες του λαού και να τους φέρει στα μέτρα των «προοδευτικών μετώπων» που οικοδομεί με τα διάφορα απολειφάδια του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, αλλά και κυβερνητικούς συνοδοιπόρους από τους εθνικιστές ΑΝΕΛ, προσπάθησε ξανά από το Γαλάτσι ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με όσα είπε, στην «προοδευτική συμμαχία» «συναντιούνται δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τηn τιμημένη γενιά της Aντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ. Τη γενιά του 1-1-4 και του Πολυτεχνείου. Τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων». Τι σχέση έχουν οι αγωνιστικές παραδόσεις της ΕΑΜικής Αντίστασης, οι αντιδικτατορικοί αγώνες, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τις υποκλίσεις στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως με τη λογική του «μικρότερου κακού» και την υποταγή στον αρνητικό συσχετισμό, κήρυκας του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλητηριάζοντας με ισχυρές δόσεις συντηρητισμού τις συνειδήσεις κυρίως των νέων; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν θητεύσει στην κυβερνητική υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στηρίζοντας αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, ιμπεριαλιστικά σχέδια, ψηφίζοντας μνημόνια και συγκυβερνώντας όλοι μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ.; Οσα «Bella Ciao» κι αν παίξουν στις συγκεντρώσεις τους, δεν μπορούν να ξεπλυθούν. Και πρέπει το θράσος και η ξετσιπωσιά τους να αποτελέσουν κριτήριο συμπόρευσης με το ΚΚΕ για κάθε προοδευτικό, αγωνιστή και πραγματικά αριστερό.

Δημοκράτες

Συνεχίζεται από μερίδα του Τύπου η «κλάψα» για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, με διαστρεβλώσεις, συκοφαντίες και ψέματα για σωματεία και εργαζόμενους που αντιπαλεύουν τη σήψη, τη νοθεία και τον εκφυλισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, κόντρα στην εργοδοσία, στους συνδικαλιστές και τα κόμματά της. Εφτασαν μάλιστα ορισμένοι να χαρακτηρίζουν τη δράση των σωματείων ενάντια στον εκφυλισμό της ηγεσίας της ΓΣΕΕ «προσβολή στο δημοκρατικό πολίτευμα», καλώντας τη «συντεταγμένη πολιτεία» να αναλάβει δράση. Τα ίδια πάνω κάτω αναμασούν και τα στελέχη της συνδικαλιστικής μαφίας. Αφού πρώτα έφεραν σε πέρας την αποστολή τους, στήνοντας βιομηχανία παραγωγής νόθων αντιπροσώπων σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, προσπάθησαν τώρα να συγκαλύψουν το έγκλημα, παριστάνοντας τους θεματοφύλακες της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων! Πόσο δημοκρατικό είναι όμως να συμμετέχουν στο συνέδριο «εκλεγμένοι» από διάτρητες διαδικασίες, με απευθείας παρέμβαση της εργοδοσίας στα σωματεία; Πόσο δημοκρατικό είναι να γίνεται κουρέλι ακόμα κι αυτό το καταστατικό της ΓΣΕΕ, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η νοθεία; Πόσο δημοκρατική είναι η επιστράτευση μπράβων και ανθρώπων της νύχτας, ο αποκλεισμός των ΜΜΕ από την παρακολούθηση του συνεδρίου και πάει λέγοντας; «Δημοκρατία» για όλους αυτούς θα ήταν να γίνει κεκλεισμένων των θυρών ένα συνέδριο με νόθους και εργοδότες, να κατοχυρωθούν και στην κάλπη η αλλοίωση της πραγματικής βούλησης των εργαζομένων και ο κάλπικος συσχετισμός. Τέτοια «δημοκρατία» να τη χαίρονται... Οσο για την παρέμβαση της «συντεταγμένης πολιτείας», τι ακριβώς εννοούν; Μήπως τη ...δημοκρατική συνδρομή των δυνάμεων καταστολής για να στεριώσει το πόδι της η εργοδοσία στα συνδικάτα;

Ανοιξη

Οκτώ ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Λιβύη, και ενώ προηγουμένως στη χώρα είχε φυσήξει ο αέρας της «Αραβικής Ανοιξης», που θα αποκαθιστούσε τάχα τη «δημοκρατία» και την «ασφάλεια». Τι ζει όμως σήμερα ο λαός της Λιβύης, όπως δείχνουν και τα τελευταία γεγονότα στην πολύπαθη χώρα; Συγκρούσεις, πόλεμο, ανοιχτές επεμβάσεις από τρίτες χώρες, λεηλασία του πλούτου από πολυεθνικά μονοπώλια, χάος και καταστροφή. Θυμίζουμε ότι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση συμμετείχε άμεσα και η Ελλάδα, με τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να δηλώνει μερικά χρόνια μετά: «Η Ελλάδα γειτνιάζει άμεσα με τη Λιβύη και, από την πρώτη στιγμή, παρείχαμε ενεργό στήριξη, μέσω της βάσης και της υποδομής που διαθέτουμε στη Σούδα (...) και συμμετείχαμε σε επιχειρήσεις, μέσω των διαφόρων ελληνικών αεροπορικών μας βάσεων»! Κι αν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στήριξε «επιχειρησιακά» την επέμβαση, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν στον εξωραϊσμό της, με «ύμνους» για την «Αραβική Ανοιξη», που κατέληξε «χειμώνας» διαρκείας για το λαό της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής. Το παράδειγμα αυτό πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι μπροστά σε όσα ακούγονται και σχεδιάζονται για «Βαλκανική Ανοιξη», με επίκεντρο τη Σερβία. Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στο ρόλο του κομπάρσου - χειροκροτητή, αλλά αναλαμβάνει ενεργό και αναβαθμισμένο ρόλο στον βρώμικο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Με τίποτα

Με επιστολή της στην ΕΣΗΕΑ, η ηγεσία της ΓΣΕΕ διαμαρτύρεται ότι αδικείται από την ανακοίνωση της Ενωσης σχετικά με την προσπάθεια αποκλεισμού των δημοσιογράφων από το πρόσφατο «συνέδριο» στη Ρόδο. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι «μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής πληρεξουσίων και την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, όταν δηλαδή θα άρχιζαν οι τοποθετήσεις των συνέδρων όπου θα καταγράφονταν οι προβληματισμοί και οι απόψεις τους, όλοι οι δημοσιογράφοι θα ήταν παρόντες», ενώ «κατά την ώρα της συνεδρίασης της επιτροπής πληρεξουσίων και γενικότερα της εκλογικής διαδικασίας, απαγορεύεται να βρίσκονται στο χώρο μη σύνεδροι, αφού με βάση το νόμο, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία και κατ' επέκταση το αποτέλεσμα». Οσα ψέματα ή κουτοπονηριές κι αν επιστρατεύσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, δεν μπορεί να κρύψει ότι ήθελε να κάνει στα μουγκά συνέδριο - μαϊμού και να νομιμοποιήσει τις βρωμιές της πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων. Καμιά συζήτηση δεν προβλεπόταν άλλωστε από το (μονοήμερο) χρονοδιάγραμμα των εργασιών που ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, αφού το μόνο που ήθελαν ήταν να στηθεί η κάλπη. Γι' αυτό απέκλεισαν τους δημοσιογράφους. Για να μην καταγράψουν το αίσχος της νομιμοποίησης νόθων και εργοδοτών, αλλά να πάνε στο χώρο όταν όλα θα είχαν τελειώσει, για να πάρουν τις καθιερωμένες δηλώσεις από τον Παναγόπουλο και τους άλλους. Η αποφασιστική στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ και εργαζομένων από δεκάδες σωματεία τούς χάλασε τη σούπα. Κι αυτό δεν χωνεύεται με τίποτα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Γεννιέται ο Γάλλος συμβολιστής ποιητής Σαρλ Μποντλέρ.

1865 Ο στρατηγός των Νοτίων Ρόμπερτ Εντουαρντ Λι υπογράφει την παράδοση των στρατευμάτων του στον στρατηγό των Βορείων Ουλ. Γκραντ. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος μόλις είχε τελειώσει (1861-1865).

1909 Γεννιέται ο πολιτικός και συγγραφέας Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής με μια σειρά αστικές παρατάξεις του «κέντρου» και της «δεξιάς»: Με την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» το 1946, με τον «Συναγερμό» του Παπάγου το 1951 και το 1952, με την «Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ενωση» (συνασπισμός κομμάτων στον οποίο μετείχε με το Κόμμα των Προοδευτικών που ο ίδιος ίδρυσε και ήταν αρχηγός) το 1958 και με την ΕΡΕ το 1964, αφού είχε συνεργαστεί με την Ενωση Κέντρου το 1961. Υπήρξε υπουργός πολλών κυβερνήσεων, ενώ το 1973 διετέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της χούντας.

1911 Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητής Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μήνα, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.

1926 Εκδηλώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα στη Θεσσαλονίκη κατά της δικτατορίας Πάγκαλου, με επικεφαλής τους αξιωματικούς Μπακιρτζή, Τσαβέλα και Καρακούφα.

1927 Η Ελλάδα υποχρεώνεται, ύστερα από συμφωνία, να αναγνωρίσει ότι όφειλε στην Αγγλία 21.441.450 λίρες. Το ποσό αυτό προερχόταν από πιστώσεις, προκαταβολές, τόκους, πολεμικό υλικό κ.λπ. που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

1940 Στη Γαλλία ψηφίζεται νόμος με τον οποίο επιβάλλεται η ποινή του θανάτου σε όσους κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση Νταλαντιέ (του Ριζοσπαστικού Κόμματος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου το 1936-1937, στο οποίο τότε μετείχε και το Γαλλικό ΚΚ) θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Δανία και τη Νορβηγία. Η Δανία συνθηκολόγησε αμαχητί έπειτα από 2 μόλις ώρες, ενώ η κατάληψη της Νορβηγίας κράτησε 2 μήνες και παρά την εμπλοκή βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων. Το φλερτ των ντόπιων αστικών τάξεων σε όλη την Ευρώπη με τις λύσεις που προσέφερε ο φασισμός στα αδιέξοδά τους, διευκόλυνε σημαντικά τη γρήγορη προέλασή του τους πρώτους μήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1964 Συνέρχεται η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ενέκρινε το Πόρισμα Επιτροπής για τον Νίκο Ζαχαριάδη, το οποίο τον εξομοίωνε με πράκτορα του εχθρού. Η ίδια Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

1977 Νομιμοποιείται, έπειτα από 38 χρόνια στην παρανομία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org